Beverse Rode Kruis kent schitterende werking

BEVEREN. Voorzitter Luc Vigoureux en zijn team vrijwilligers hebben van het Rode Kruis Beveren een bijzonder actieve afdeling gemaakt. De voorzitter zette enkele hoogtepunten uit het voorbije werkjaar op een rij. Een belangrijke gebeurtenis was zeker het bezoek van Prinses Astrid aan de rodekruisafdeling in november 2004.

De Prinses bezocht ook een bloedinzameling die uitzonderlijk plaatsvond in de brandweerkazerne. Zij was het die sprak van het "Rodekruispunt" aan de verkeerslichten aan  het politiekantoor. Tijdens het bezoek werd in het rodekruisgebouw de werking belicht en Prinses Astrid huldigde samen met Burgemeester Smet de nieuwe handicar in.


De Prinses had oog voor de uitleen -en hulpdienst en ze maakte kennis met de ziekenhuisbib, de dienst leergangen en de internationale werking. Ze sprak achteraf ook met leden van het Jeugd Rode Kruis en andere vrijwilligers. Dit bezoek zal in de geschiedenis van het RK Beveren een aparte bladzijde krijgen.


Na de zeebeving in Azië zette de ganse afdeling Beveren een grootschalige campagne op gang. Ze verkochten voor 5 euro per stuk, 'peperkoekenharten' of bij gebrek daaraan 'peperkoekenblokken'. De straatverkoop op oudejaarsavond bracht 5.440 euro of ruim 220.000 BEF op. Nadien werden ook nog peperkoeken verkocht door bedrijven, scholen en de middenstand zodat de actie van het Rode Kruis voor de slachtoffers van de zeebeving voorlopig toch al 8.500 euro opbracht. De actie wordt eerstdaags afgesloten. Luiknatie stelde tevens 10 ziekenhuisbedden ter beschikking.
Meteen maakt het Rode Kruis zich klaar voor de Veertiendaagse van het Rode Kruis met de verkoop van zelfklevers. Vorig jaar werden ze in Beveren verkocht voor de financiering van de dagelijkse werking, de aanschaf van leskoffers voor de dienst leergangen en een kinderrolstoel voor de uitleendienst.


Maar ook werd de voorbije 12 maanden nog meer geïnvesteerd in de hulpdienst via de opleiding van Beverse vrijwilligers in Gent. De ziekenwagens werden verder uitgerust en verzorgingsmateriaal werd aangekocht. Er was ook de aankoop van radio's, reservebatterijen en 30 helmen.


De verkoop van de zelfklevers 2005 zal staan in het teken van financiering van de plaatselijke en provinciale rodekruiswerking en voor ondersteuning van de hulpdienst van de afdeling Beveren. In 2004 was deze hulpdienst 130 maal preventief aanwezig op diverse sport-en massa evenementen om eventueel eerste hulp te verstrekken. Ze waren aanwezig op 30 wielerkoersen, 25 voetbalwedstrijden en op 9 atletiekmeetingen. Het Rode Kruis was ook van dienst op de Grote Markt toen KSK Beveren terugkeerde van de bekerfinale in Brussel en eveneens op de Beverse Feesten. Verder werden ook 10 vrijwilligers van de afdeling Beveren ingezet bij een woningbrand in Sint-Niklaas en 5 waren daarenboven paraat om, indien nodig, versterking te verlenen.  Het gemeentebestuur ondersteunt de verkoop en plaatst daarvoor op de kruispunten, vlaggenmasten met rodekruisvlaggen.(F)