De Warmste Wijk genomineerd voor Belfius Smart City Award

SINT-NIKLAAS. Op 21 maart reikt Belfius de Smart City Award uit aan vijf innovatieve en duurzame projecten in vijf categorieën in drie domeinen: Smart Cities, Smart Companies en Smart Care. Maar liefst 233 projecten werden ingeschreven. Verschillende vakjury’s met vertegenwoordigers uit de academische wereld, onderzoeksinstellingen, de zorg- en de technologiesector beoordeelden alle projecten en kozen voor elke categorie 10 projecten. Deze 50 projecten maken kans op een van de vijf awards en de publieksprijs. 

In de Categorie ‘Belfius Smart City Award ≥ 30.000 inwoners’ is het renovatieproject van de Elisabethwijk genomineerd. Samen met de bewoners wil de stad er de renovatiegraad van de woningen verhogen en de CO2-uitstoot drastisch verlagen tegen 2020. De stad wil minstens 500 gezinnen (1 op 3) in de wijk overtuigen om hun energieverbruik te laten monitoren. In minstens 250 panden in de Elisabethwijk zal er een energiescan gebeuren en krijgen de bewoners info voor kleine energievriendelijke aanpassingen. Minstens 240 panden krijgen een doorgedreven energie-audit, met persoonlijk advies en een intensieve opvolging van hun renovatiedossier. De stad zoekt ook minstens 10 panden die een volledige renovatie zullen ondergaan. Ze zullen na renovatie bijna-energieneutraal zijn. De wijkbewoners zijn vrijwilligers en worden gestimuleerd om bijvoorbeeld als ‘energiemeester’ hun buren te helpen bij het besparen op hun energiefactuur.

Andere genomineerden zijn de Genste start-up BOSAQ die voor iedereen drinkbaar water wil (genomineerd in de categorie ‘Belfius Smart Company Award < 10 miljoen omzet, Odisee Hogeschool met een app om ouders van vroeggeboren baby’s te ondersteunen (genomineerd in de categorie ‘Belfius Smart Care Award’) en AZ Maria Middelares Gent met het project ‘Een intelligente vinger aan de pols van de gezondheidstoestand’. 

Naast de 5 Awards wordt er op woensdag 21 maart 2018 ook een publieksprijs uitgereikt. Voor die publieksprijs kan tijdens de weken vóór de ceremonie elektronisch worden gestemd via de website smartbelgium.belfius.be. (mb)