5 verenigingen maken kans op "Jefke"

BEVEREN. Op woensdag 29 april 2005 reikt ACW Beveren voor de tweede maal het "Jefke" uit. Met de uitreiking van het 'Jefke' en de bijhorende geldsom willen het ACW z'n appreciatie uitdrukken voor de inspanningen die bepaalde initiatieven leveren om de jeugd op een zinvolle manier bezig te houden. Het is de sociaal waardevolle jeugdwerking die van belang was om genomineerd te worden.  De 5 genomineerde organisaties/projecten zijn Speelpleinwerking Bartje vzw, Scouts Beveren met het project Dhanwar, de KAJ Beveren, de  KLJ Haasdonk en Jeugdhuis Djem.

We stellen de 5 genomineerden voor:

1. Speelpleinwerking Bartje vzw
Een private speelpleinwerking opgericht in 1974 op initiatief van enkele ouders uit de Gaverlandwijk. De organisatie is volledig in handen van vrijwilligers. Tijdens de zomervakantie zetten zij zich in om een kwaliteitsvolle speelpleinwerking in Beveren aan te bieden. Met een 50-tal jongeren slagen zij erin een 500-tal kinderen uit Beveren en omstreken een prettige vakantie te bezorgen. De jongeren krijgen hierdoor de kans verantwoordelijkheid te nemen, leren overleggen, vergaderen, volgen cursussen, ? Binnenkort mag Speelpleinwerking Bartje haar intrek nemen in het gemeentelijk lokaal in de Floralaan.
Motivatie:
Deze ?goedkope kinderopvang? kost veel tijd en energie aan de vrijwilligers van Speelplein Bartje en deze inzet wordt soms onderschat door maatschappij.


2. Scouts Beveren
Scouts Beveren bestaat uit: VVKM Sint-Martinus (meisjes van 6 tot 17 jaar), VVKS Sint-Hi?nymus (jongens van 6 tot 17), VVKSM Sint-Rapha?(jongens en meisjes van 6 tot 17) en AKABE Sint-Rapha?(maandelijkse werking voor personen met een mentale handicap).
Scoutswerking is bij iedereen wel gekend, maar de 4 scoutsgroepen uit Beveren zetten samen hun schouders onder een uniek project. Sinds 2 jaar is de scouts van Beveren verzusterd met de scouts van Dhanwar uit Noord India. In augustus 2003 trokken ze 2 weken naar Dhanwar om daar ter plaatse kennis te maken met de scoutswerking. Concrete actiepunten nu: een maandelijks verslag in het maandblad van de 4 scoutsgroepen, een infobrochure voor de ouders over de verzustering en over het adoptiesysteem, een inleefdag voor alle jeugdverenigingen van Beveren en een jaarlijkse indian jungleparty om de actie bekend te maken en geld in te zamelen voor de zustergroep.
Motivatie:
Er is een enorme inzet en een laaiend enthousiasme van leiding en leden. Met de zustergroep in India zien we dat scouts Beveren meer wil betekenen dan enkel scouts aanbieden op zondag tussen 14 en 17u.
 

3. KAJ Beveren
Zowat 80 jaar geleden zorgde monseigneur Cardijn voor een vaste structuur van VKAJ en KAJ. Door de tijden is er heel wat verandert, maar na ups en downs bestaat er nu nog steeds een KAJ-afdeling in Beveren. Elke 14 dagen treffen zij elkaar in hun lokaaltje van De Schuur. Tijdens deze bijeenkomsten organiseren zij activiteiten, vorming, ? Jaarlijks organiseren zij ook een kamp. Daarnaast proberen zij ook de band met het lokaal ACW goed te onderhouden, o.a. door deelname aan vergaderingen en de Rerum Novarumactiviteit.
Het lokaal van KAJ Beveren heeft een flinke opknapbeurt nodig. Om hiervoor de nodige fondsen bijeen te krijgen zullen zij allerlei activiteiten organiseren zoals een barbecue.
Motivatie:
De specifieke jongerenwerking van KAJ, vooral gericht naar TSO, BSO en BUSO- jongeren, is niet altijd eenvoudig. Vanuit de Christelijke Arbeidersbeweging zijn al onze organisaties op zoek naar jong bloed, dan moeten wij in de eerste plaats onze eigen jeugd ondersteunen.

4. KLJ Haasdonk
KLJ-Haasdonk bestaat uit 4 leeftijdsgroepen: de kadeekes 1e-3e leerjaar, piep-jong 4e-6e leerjaar, jong 1e-3e middelbaar, oud vanaf 4e middelbaar. Deze jeugdbeweging in eigen gemeente zorgt ervoor dat kinderen en jongeren in eigen gemeente kunnen blijven en dat de ouders niet iedere zondag taxi-chauffeur moeten spelen.
Naast de wekelijkse activiteiten en de activiteiten tijdens de zomermaanden, heeft KLJ-Haasdonk ook oog voor mentaal gehandicapten. Zo wordt er twee maal per jaar een activiteit georganiseerd voor mensen met een handicap. In april is er een spelnamiddag samen met de mensen van De Bron te Beveren en in augustus wordt er een fuif georganiseerd voor mensen met een handicap. Zowel op de spelnamiddag als de fuif worden de KLJ-leden aangespoord om actief deel te nemen aan de activiteiten en zo kennis te maken met deze mensen.
Motivatie:
Een toffe jongerengroep die ?tijd? maken om activiteiten te organiseren en samen plezier te maken en mee op weg gaan naar hun ontwikkeling op sociaal vlak. Met niet enkel oog voor eigen leden, maar ook aandacht voor kwetsbare groepen in onze samenleving.

 

5. Jeugdhuis DJEM
Reeds meer dan 35 jaar zet het jeugdhuis zich in om de jeugd op te vangen, vooral de niet georganiseerde jeugd. Jeugdhuis Djem (De Jeugd En Melsele) is een ontmoetingsplaats voor jeugd in Melsele. Het brengt jongeren samen in een aangename en ontspannen sfeer. Een groep van gemotiveerde vrijwilligers (kern en raad van bestuur) draagt de verantwoordelijkheid. Zo organiseert de kern allerlei activiteiten zoals weekends, thema-avonden, fuiven, ? Zij houden zich ook bezig met sociaal-culturele en maatschappelijke problemen. Zo heeft Djem bijvoorbeeld een Foster-parent-kindje. De raad van bestuur houdt zich meer bezig met het overkoepelende beheer zoals de financi?
Motivatie:
Deze inspanning en ontspanning voor en door de jeugd van Melsele mag beloond worden.

 

Lees ook:

BEVEREN. ACW Beveren ter gelegenheid van Rerum Novarum voor de 5e keer een Jefke uitgereikt. Het Jefke verwijst naar de figuur van Jozef Cardijn de stichter van KAJ. Het 'Jefke' gaat elk...

BEVEREN. Op donderdag 15 mei reikt ACW Beveren voor de vijfde ‘Jefke’ uit, de prijs voor organisaties of groepen uit Beveren die zich inzetten voor kansarmen in de gemeente. De vijf...

BEVEREN. In Jeugdcentrum Togenblik werd voor de 2de keer door de ACW-afdeling Beveren het "Jefke" uitgereikt aan een vereniging die actief is in Groot-Beveren en er een verdienstelijke...

de 5 genomineerden met hun oorkonde en de winnaar (2e van links) met 2 beeldjes en de chequeBEVEREN. ACW Beveren heeft vorige week de solidariteitsprijs en de wisseltrofee Jefke uitgereikt. Dit jaar...