Start herinrichting Kerkplein Melsele na Aardbeifeesten

MELSELE. De herinrichting van het Kerkplein in Melsele zal starten half mei, na de Aardbeifeesten die lopen tot 9 mei. Het doel van de herinrichting van het Kerkplein in Melsele is het historische karakter van het plein te accentueren en weer toegankelijker te maken voor de beoogde gebruikers, de voetgangers. Bij het opstellen van het ontwerp werd verder ook rekening gehouden met de jaarlijkse aardbeifeesten en de bijhorende tenten.

Het plein komt op een niveau en wordt aangekondigd via verkeersplateaus. De bestaande groene zones en linden worden behouden. Tussen de kerk en de pastorij wordt het verkeer beperkt. De pastorij krijgt meer ruimte. Ook de riolering wordt aangepakt.


In de Hazaarddam wordt een terrasruimte gecre?d met groen. Het standbeeld van de gesneuvelden wordt gerestaureerd en verplaatst rechtover het voormalige gemeentehuis en de Sint-Elisabethstraat. Het Esserplein krijgt een eigen karakter met groen en een aangename zitruimte. Het plein sluit aan op het huis Briels. De gebrekkige situatie in de Torenstraat wordt eveneens aangepakt.


Alhoewel auto's toegelaten worden op het plein, zal het autoverkeer zoveel mogelijk afgeremd worden door het afhoeken van de baan. Het aantal parkeerplaatsen op het ontwerp werd op vraag van de aanwezigen op een informatievergadering uitgebreid met 10 parkeerplaatsen.


Voor de verhardingen werden natuurmaterialen gekozen: rijweg in langwerpige keien, parkeerplaatsen in zwarte herbruikkeien en de voetgangerszones in blauwe hardsteentegels. Voor de riolering werd, gelet op de toestand van de bestaande, gekozen voor een nieuw gescheiden rioolstelsel.


De uitvoeringstermijn is vastgesteld op 100 werkdagen. De voorbereidende werken aan de nutsleidingen zijn reeds gestart op 15 maart wat in het straat - en pleinbeeld duidelijk te zien is. De werken moeten af zijn v????de winter. De kosten voor deze werken worden geraamd op 2 099 240 euro. Tijdens de werken verhuist de wekelijkse markt naar de Sint-Elisabethstraat.(F)