Beveren huldigde verdienstelijke bloedgevers

BEVEREN. In het kasteel Cortewalle werd door het Rode Kruis en het gemeentebestuur hulde gebracht aan 75 verdienstelijke bloedgevers. De grootste eer ging naar Luc Van de Vijver, Tony Vercauteren en Urbain Van Remoortere die 120 keer bloed gaven en Pierre Van Houcke die het 100 keer deed. Beveren doet het in Oost-Vlaanderen erg goed en nadat in 2003 de bloedgiften met 2,70% stegen, was dat in 2004 zelfs 2,98%.

Voorzitter Luc Vigoureux blikte tevreden terug op de vorige jaren. Toen hij in 1998 voor het eerst de hulde leidde kon hij verwijzen naar 1997 met 1.950 bloedgiften wat toen 1.000 meer was dan in 1983. In 2004 steeg het aantal bloedgiften in Beveren tot 2.904 en dat is opnieuw bijna1.000 meer dan in 1997. De gemeente Beveren telt nu ongeveer 1.500 bloedgevers wat 5% is van de bevolking tussen 18 en 65 jaar. Daarmee scoort de gemeente hoger dan het Belgisch gemiddelde. Het is een gevolg van de medewerking van de bloedgevers zelf, het gemeentebestuur, het personeel van het bloedtransfusiecentrum Oost-Vlaanderen, de vrijwilligers van het Rode Kruis en de afdeling Beveren die zorgt voor de promotie van het bloedgeven.


Belangrijk is volgens voorzitter Vigoureux ook dat de bloedgevers zelf zorgen voor de mond-aan-mond-reclame bij familie, vrienden en kennissen. Bovendien is het bloedgeven ook goed georganiseerd en dat is zeker de verdienste van Roland Van Houts die al 25 jaar in de afdeling de bloedtransfusiedienst regelt en kan rekenen op een trouwe ploeg vrijwilligers. Zijn de resultaten goed, toch worden elk jaar nog inspanningen gedaan om bloedgevers aan te trekken. In Melsele werden daarvoor huis-aan-huis folders bedeeld.


De voorzitter dankte de bloedgevers voor de inzet. Hij zei: " Jullie geven op vrijwillige basis een klein deeltje van jullie leven op een volstrekt veilige manier door aan de medemens in nood. Hou vol tot aan de leeftijdsgrens". Die leeftijdsgrens staat op 65 jaar en op Cortewalle werd afscheid genomen van 6 personen die de grens hadden bereikt. Bij hen ook Walter Waem die 132 keer bloed gaf en Louis De Meulenaer met 150 bloedgiften.
In een eerste reeks werden 34 personen gehuldigd die minstens 20 maal bloed gaven. Bij de 16 personen die het 40 maal deden behoorde ook Schepen Dirk Van Esbroeck. Voor 10 personen ging het om 60 bloedgiften en voor 80 bloedgiften werden Eddy Leys, Etienne Oste, Ronny Stuer, Gilbert Bodson en Leo Heyrman in de bloempjes gezet. Daarbij kregen ze ook een exemplaar van het boek "Buizelendam" over de Beverse straatnamen.
Vervolgens kwam Pierre Van Houcke uit Kallo aan de beurt met zijn 100 giften en Tony Vercauteren uit Beveren, Urbain Van Remoortere uit Melsele en Luc Van de Vijver met hun 120 bloedgiften. Dee absolute top in Beveren blijft nog steeds het Melseelse gemeenteraadslid Karel De Meulenaere die nu al boven de 160 zit(F)