Brandweer Beveren toonaangevend

BEVEREN. Dat de gemeentelijke brandweer Beveren tot een van de belangrijkste van het land behoort is een gevolg van de aanwezigheid van een groot deel van de Antwerpse haven op het grondgebied. Maar ook de Kerncentrales van Doel horen er bij en bovendien is hier ook de tweede grootste concentratie aan petrochemische ondernemingen ter wereld. Door de aanwezigheid van dit risicogebied beschikt het brandweerkorps over heel wat kennis en aangepast materiaal om branden en rampen te bestrijden.

Burgemeester Smet stond steeds mee aan het roer bij de brandweer, om samen voortdurend uit te kijken naar moderne middelen om de snelheid en de effici?ie van hun interventies te verbeteren. Het nieuwe communicatiesysteem, dat in de brandweerkazerne werd voorgesteld is daarvan een bewijs. De burgemeester wees er op dat zijn gemeente een stukje geschiedenis schreef want de communicatie waarmee de brandweer nu gaat werken, is uniek in Europa. Hij dankte kapitein-commandant Wim Van Zele, omdat hij destijds na de brand bij Katoennatie in 1996, het schepencollege aanzette de investeringen voor het mobiel communicatiesysteem te doen. De gemeente zette zich onmiddellijk achter het voorstel en voorzag financiële middelen.


De burgemeester, die eind mei een punt zet achter zijn loopbaan, ging terug in de tijd. Toen hij nog schepen van leefmilieu was, wist hij reeds hoe er moest gezorgd worden dat de bevolking zich bij de enorme industrialisering langs de Schelde in de gemeente, veilig moest voelen. "Dat stond hoog in ons vaandel," aldus de burgemeester " En daarvoor heeft de gemeente steeds investeringen gedaan. Alle diensten, ook de politie, werden goed uitgebouwd. En dat zullen we steeds verder zetten. De brandweer, de dienst leefmilieu en de politie werken goed in Beveren".
Maar ook de samenwerking met de bedrijfswereld is in de gemeente voorbeeldig. Naar de toekomst toe kan Beveren op vlak van het mobiele communicatienetwerk voor de veiligheid, in de ganse Waaslandhaven nog wat verwezenlijken. Sommige bedrijven hebben zelf reeds een draadloos netwerk in gebruik of overwegen een installatie.


Het veelzijdige communicatiesysteem, dat naast gegevens ook videobeelden mogelijk maakt, moet niet beperkt blijven tot de brandweerlui. Het kan in overweging worden genomen of het niet kan ingeschakeld worden voor andere hulpdiensten zoals politie en medici want uiteindelijk hebben zij ook wel eens baat bij een snelle informatieverstrekking in noodsituaties. De gemeente werkt wel reeds aan een netwerk tussen de brandweer, de politie en de administratieve diensten om zo over nog meer nuttige informatie te beschikken tijdens interventies.
Maar voorlopig blijft het beperkt tot de Beverse brandweer, die is samengesteld uit zowel beroepspersoneel als vrijwilligers. Het is een gemengd korps, categorie Y. Aan het hoofd van de brandweer staat burgemeester François Smet. Het korps zelf wordt aangevoerd door kapitein-commandant Wim Van Zele. Momenteel bestaat het korps uit 21 beroepsbrandweermannen en 76 vrijwilligers. Het merendeel van het korps is actief in de kazerne, die zich pal in het centrum van Beveren bevindt. 17 vrijwilligers staan in voor de voorpost van de brandweer te Kieldrecht.
Op hun werkterrein liggen toch een 80-tal bedrijven waaronder 20 Seveso-bedrijven en een aantal overslagbedrijven waar regelmatig risico-goederen of -stoffen passeren. Vandaar dat een mobiel netwerk met een databank over de bedrijven en de mogelijkheid om in crisissituaties videobeelden door te sturen voor de beleidsmensen, een noodzaak was geworden. (F)