Mobiel communicatiesysteem Beverse brandweer is Europese primeur

BEVEREN. De grote brand bij Katoennatie in 1996, is er aanleiding voor geworden dat de brandweer van Beveren is gaan zoeken naar een snellere en effici?ere brandbestrijding. Er liep toen een en ander verkeerd met het kiezen van de juiste blusmiddelen en het waarborgen van de veiligheid van de hulpverleners, mensen en gebouwen in de directe omgeving. Na jaren onderzoek werd nu een mobiel en draadloos netwerkapparatuur ontworpen en in de commandowagen van de brandweer ge?talleerd. Er kan nu snel worden gecommuniceerd met de kazerne en de getroffen bedrijven en online kan een databank worden geraadpleegd om te weten welke gevaarlijke stoffen er zijn opgeslagen in het havengebied. Het brandweerpersoneel kan bovendien live camerabeelden doorsturen naar de crisiscel in de kazerne.

Het vernieuwende communicatiesysteem maakt deel uit van een veiligheidsvisie die ontstond na een grote brand in de Waaslandhaven in 1996. Die visie hield in dat de brandweer ter plaatse exact moet weten welke producten bij een bedrijf liggen opgeslagen en waar die zich precies bevinden in de magazijnen, die vaak bijzonder uitgestrekt zijn. Ook de crisiscel in de kazerne bleef te lang van de nodige informatie verstoken. Kapitein -Commandant Wim Van Zele vond dat er maatregelen moesten getroffen worden om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden en zette zich aan het werk.


Samen met de dienst milieubescherming werkte de brandweer een systeem uit via een software -toepassing dat hen zou toelaten een inventaris te krijgen van de risicoproducten op het Beverse grondgebied met de bedrijven waar ze zich bevinden, hun exacte locatie in de opslagplaatsen, de hoeveelheden en de veiligheidsfiche of chemische identiteitskaart.


Daardoor kunnen de hulpdiensten ter plekke en ook de crisiscel al actie ondernemen voordat een specialist van het bedrijf aanwezig is. Deze centrale B-TOX databank is intussen online. "Maar een centrale databank alleen is onvoldoende", stelt Wim Van Zele. "Als de uitgerukte hulpdiensten de databank niet op de plaats van het onheil kunnen raadplegen en moeten wachten op advies, verliezen zij kostbare tijd. Daarom wilden wij de gegevens ook op het terrein beschikbaar maken via een real-time communicatiesysteem."


Het was de bedoeling om de leden van de crisiscel in de kazerne een inzicht te geven in de situatie op het terrein. Daarom wilde men in de kazerne live beelden kunnen tonen. De Beverse brandweer op zoek naar een mobiel communicatiesysteem dat niet alleen gegevens, maar ook videobeelden en later eventueel spraak over computernetwerken zou kunnen ondersteunen. Het moest een systeem zijn dat geen installatie ter plekke vraagt en werkt van zodra men het nodig heeft. Zelfs mensen met een beperkte technische kennis moesten met het systeem kunnen werken in geval van nood.


Zo kwam de brandweer tot een permanente draadloze netwerkverbinding via producten van specialst ter zake Cisco. Samen met 3 Seveso-bedrijven worden momenteel in een proefopstelling testen uitgevoerd. Dat zijn  Hercules, Ineos en Haltermann-Dow. Wim Van Zele hoerover: "Kort samengevat laat die oplossing ons toe om een speciaal aangelegde draadloze breedbandverbinding of hotspot bij de betrokken bedrijven te gebruiken om informatie uit te wisselen met de kazerne. Het systeem Cisco-MAR is ingebouwd in de commandowagen, zodat het voertuig voortaan, via het internet, over een ononderbroken verbinding met de kazerne beschikt. Daartoe bevindt zich in de commandowagen ook een waterbestendige, stootvaste draagbare computer met een aanraakscherm die men bedient met een pen. De Cisco MAR maakt contact met de draadloze basisstations bij de betrokken bedrijven, maar functioneert ook zelf als draadloos basisstation. Zo cre?t hij een draadloos netwerk rond de commandowagen. Daardoor kan de brandweerofficier zich in een straal van honderd meter vrij rond de wagen bewegen en intussen de toepassingen op de draagbare computer online blijven gebruiken".


De Cisco MAR zorgt ook voor een draadloze verbinding met een camera die op de ladderwagen is gemonteerd. De geregistreerde beelden kunnen via de hotspots van de bedrijven worden doorgestuurd naar de crisiscel in de kazerne waar het crisisteam op een groot scherm een live overzicht krijgt van de situatie op de plaats van de ramp. Uiteraard zijn de draadloze basisstations technologisch beveiligd zowel op het haventerrein als in het crisiscentrum. Ze zijn namelijk zodanig ingesteld dat enkel bevoegde gebruikers toegang tot de achterliggende internetverbinding kunnen krijgen.


Naar de toekomst toe heeft commandant Van Zele ook een visie: "Als ons pilootproject succesvol blijft verlopen, hopen wij de hele Waaslandhaven op termijn met hotspots uit te rusten en ook dekking te voorzien op de belangrijkste invalswegen. Een mobiel netwerk in de gehele Waaslandhaven opent immers interessante perspectieven, ook voor andere hulpdiensten".


Dit pilootproject in de Waaslandhaven wordt nu grotendeels gefinancierd door de gemeente Beveren dat 65.000 euro had voorzien in de begroting. Zij bekostigde al het materiaal van de brandweer. De drie betrokken bedrijven staan in voor de kosten van het materiaal voor hun hotspot en de achterliggende ADSL-verbinding en dat komt op ongeveer 5000 euro per bedrijf. Een breder gebruikte, gedeelde infrastructuur zou mogelijkheden bieden om de kosten voor installatie en onderhoud te drukken.(F)