Op de foto met Danni Heylen voor World Sight Day

SINT-NIKLAAS. Vandaag, woensdag 11 oktober, kan u op de foto met actrice Danni Heylen. Geblinddoekt weliswaar, want in het kader van World Sight Day laten bekende Vlamingen mensen even in de huid kruipen van een blinde persoon. 

Elke tweede donderdag van oktober organiseert het Internationaal Agentschap voor de Preventie van Blindheid (IAPB) de World Sight Day, een dag waarop aandacht gaat naar blindheid en verlies van zicht. Vandaag gaat bekende Vlamingen op verschillende plaatsen in Vlaanderen de straat op en laten zich fotograferen door voorbijgangers. Die voorbijgangers krijgen een blinddoek op zodat ze even kunnen ervaren hoe het is om blind te zijn. In Sint-Niklaas gaat actrice Danni Heylen tussen 14 en 16 uur de straat op in de Stationstraat. 

World Sight Day kadert in het Global Action Plan van IAPB en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die organisaties werken nauw samen om vermijdbare blindheid te bestrijden. Het doel is om tegen 2019 het aantal vermijdbare visuele beperkingen met 25 procent te doen dalen. Om dat cijfer te bereiken moeten overheden wereldwijd de toegang tot oogzorg verbeteren en die zorg ook integreren op alle niveaus van het gezondheidssysteem. Verder mogen kosten geen barrière vormen voor de toegang tot oogzorg en moeten opleidingen zorgen voor meer oogzorgpersoneel. (mb)