Havenheld Golfclub Beveren slaat ecologische hole-in-one

REGIO. Eeuwenlang al speelt de haven van Antwerpen een cruciale rol in de geschiedenis. De sporen van lang vervlogen periodes staan soms pal onder je neus. Dan weer liggen zij diep begraven. Heel wat erfgoedbewaarders ontfermen zich over die historische schatten. Zoals zij de geschiedenis in ere houden, zo eert Ontwikkeling Havengebied Antwerpen hen als Havenhelden. Deze keer staat Goldclub Beveren in de kijker. 

Golfclub Beveren legde haar ecoterrein aan tussen het beschermd natuurgebied en maakt er een punt van het landschap met geen sprietje te krenken. "Dat zit ingebakken in onze clubcultuur", zegt manager Bart Van Den Eede en hij wijst naar een zone waar rode paaltjes met groene doppen staan. "Zie je natuurgebied De Lisdode daar? Dat loopt dwars door het terrein. Golfers die hun bal achter die markering slaan, zijn die in principe kwijt, want ze mogen dat beschermd gebied niet zomaar betreden." Zo liggen er nog natuurhindernissen tussen de glooiende en gaafgroene greens en ze hebben allemaal een heel specifieke biologische meerwaarde. Aan de volgende hole bijvoorbeeld, toont Bart een moerasachtige plas waar veel waterplanten in staan. "Een amfibiepoel voor de rugstreeppad", weet de ex-profvoetballer van o.a. SK Beveren en NAC, "elk jaar controleert Natuurpunt de populatie en die gaat in stijgende lijn."

"Onze greenkeepers bakenen samen met Natuurpunt super ecozones af. De zeldzame wildorchidee doet het daar heel goed", noemt hij een bloem, waar ook collega-havenheld en natuurgids René Maes al naar verwees. De wildorchidee begint stilaan symbool te staan voor de sterke milieu van de haven. Haar ligging vlakbij de Schelde inspireerde de architect van het golfcourt tot een concept. "Als je op onze golfbaan vertoeft, waan je jezelf soms aan de Schotse kust", beschrijft de fiere bezitter van een handicap. "We hebben hier duingrassen geplant om de link te leggen met de zee, want die is dankzij de haven altijd dichtbij. De zandbakhindernissen – bunkers heten die in golftermen – zien er van zichzelf al uit als een miniduin. Zeewater uit de schelde, zeezand in de bunkers, duingras… wij brengen de kust naar Beveren!"

Dergelijk terreinen, die heel nauwkeurig in harmonie met de natuur ingericht werden, heten ecoterreinen. "Alle holes liggen bewust ver van elkaar, zodat de natuur speelruimte heeft. Spelen mag je zelfs heel letterlijk nemen, want de beschermde ecozones zijn een extra hindernis voor de golfers", glimlacht de milieubewuste manager. Net daarom staat het court vlakbij de Schelde hoog aangeschreven in de golfwereld. "Je speelt hier letterlijk middenin de natuurpracht. Steeds mensen komen hier afzwaaien. Vier jaar geleden zijn we van zes naar negen holes gegaan, goed voor een gebied 30 hectare groot. Sindsdien is ons ledenaantal verdubbeld." 

vrijwilligers

Het balletje rolt voorspoedig bij Golfclub Beveren, dezelfde tendens als de golfsport in het algemeen. Daar put de golfliefhebber inspiratie uit. "In de toekomst hopen we vier oefenholes aan ons golfterrein toe te voegen, want beginnende golfers kunnen we nu nog niet zonder begeleiding van een ervaren golfer op de baan loslaten", staat in het toekomstplan van de sportvereniging.  Net als alle sportclubs kan zij rekenen op de inzet van vrijwilligers. Voor Bart Van Den Eede zijn zij de helden. "Ik voer hier nu wel het woord, maar voor allerlei uiteenlopende en stuk voor stuk even belangrijke taken hebben wij een lid bereid gevonden om die op vrijwillige basis op zich te nemen. Dat is wat Golfclub Beveren zo uniek en zo sterk maakt. Het bestuur alleen al bestaat uit acht vrijwilligers, allemaal mensen die een hoop werk verzetten, gewoon omdat ze een hart voor de club hebben en haar naar een nog hoger niveau willen helpen tillen. Dat is toch fantastisch!?"

Maand van de Sportclub

Heel september zetten Vlaamse sportclubs hun deuren open voor het grote publiek. Profiteer van die Maand van de Sportclub en bekijk het gelauwerde ecoterrein van Golfclub Beveren eens met eigen ogen. Als je Bart daar aantreft en hem feliciteert met de havenheldentitel, zit er misschien wel een consumptie van het huis in. (mb)

 

 

Lees ook:

Deurganckdok krijgt megakranen met vertraging

DOEL.  De verplaatsing van de twee megakranen naar de Antwerp Gateway aan het Deurganckdok is vertraagd door het stormweer van de voorbije dagen. De eerste kraan is met drie dagen vertraging vrijdag...

"Saefthingedok maakt mobiliteitsinfarct compleet"

BEVEREN.  Mobiliteitsproblemen zijn in de Waaslandhaven het nieuwe normaal. Maar de afgelopen drie maanden gebeurden er nog eens verschillende zware ongevallen in de Beverentunnel. Dat de Antwerpse...

R2 Waaslandhaven-Noord heel weekend afgesloten

BEVEREN. De weginfrastructeer in de Waaslandhaven wordt vernieuwd. Dit weekend, 14 en 15 oktober, wordt de R2 volledig afgesloten om de brugliggers voor de nieuwe brugover de snelweg te plaatsen....

Jan Goderis is havenheld van deze week

HAVEN. Wie in de omgeving van de haven woont, ervaart het elke dag: de haven trekt heel veel verkeer aan en is daarmee een van de oorzaken van heel wat filestress. Het lijkt moeilijk te geloven maar er...