Erwin De Meirleir stopt na 50 jaar met marktkraam

TEMSE. Erwin De Meirleir stond op vrijdag 2 juni voor het laatst op de markt als marktkramer in textielwaren. Daarmee kwam een eind aan een tijdperk van 50 jaar. De Meirleir stond op talrijke markten in onder meer Temse, Beveren, Aalst, Sint-Niklaas en Boom. 

Erwin De Meirleir was de derde generatie marktkramers in de familie. Zijn grootmoeder en vader August hadden een handel in textiel. Vader schakelde later over op regenschermen. De Meirleir volgde een opleiding Elektriciteit, ging even aan de slag bij ENI alvorens zijn vader in 1968 te vergezellen op de markten. In 1974 huwde hij Rita Vergauwen uit Sint-Niklaas. Na het overlijden van vader August in 1980 vestigden zij zich in het ouderlijk huis in de Kasteelstraat. Het markten werd gehandhaafd, maar zij startten ook een winkel in regenschermen en kousen. De marktman en de winkelier werden een begrip in de gemeente, mede dankzij de hoge kwaliteit van de handelswaar. 

Het marktleven heeft zijn leven nog via andere activiteiten gekleurd. Erwin was in 1980-1984 bestuurslid van de Wase Marktkramersvereniging (en verzorgde 2 jaar de public relations), was medestichter (en secretaris) van het Centrumcomité Kasteelstraat en co-auteur (met Wouter Vloebergh) van het boek over de geschiedenis van de Wase markten.

De jongste decennia is hij vooral ook gekend als fotograaf. Hij zette zijn eerste stappen bij de fotoclub van Vakantiegenoegens (o.l.v. Louis Huyben), vervolmaakte zich bij Close-up in Sint-Niklaas en werd begin jaren ‘90 persfotograaf bij weekblad Het Vrije Waasland. Sinds 1994 is hij de huisfotograaf van het gemeentebestuur.

Erwin De Meirleir kreeg voor z'n lange carrière van burgemeester Luc De Ryck onder meer een ingekaderde uitvergroting van een zeldzame postkaart van de Wilfordkaai van voor WO I. (mb)