Sint-Niklaas vergroent autopark 

SINT-NIKLAAS. De stad Sint-Niklaas gaat voluit voor de vergroening van haar autopark met volledig elektrische voertuigen. Voor de interne postbedeling is gekozen voor een Nissan e-NV200. De technische diensten worden uitgerust met twee Nissan Leaf personenwagens en twee bestelwagens en een Renault Kangoo Z.E.. Vier van de deze voertuigen worden gestationeerd aan het techniekhuis, één aan het stadhuis.

De inzet van elektrische wagens, waar mogelijk, past het in klimaatplan van de stad. Eén doelstelling hiervan is om de CO2-uitstoot van het autopark te verminderen. Door een mix van elektrische voertuigen in te zetten voor een reeks verschillende taken wordt ook de haalbaarheid duidelijk. Daarnaast wil de stad ook een voorbeeldrol op zich nemen voor bedrijven en omliggende gemeentebesturen.

Concreet neemt de stad de eerste reeks volledig elektrische voertuigen in gebruik: Nissan e-NV200, twee Nissan Leaf personenwagens en twee bestelwagens en een Renault Kangoo Z.E. De meerkost van de volledig elektrische wagens is opgevangen door een efficiëntere vervangingspolitiek, waarbij 7 klassieke voertuigen zijn vervangen door 5 elektrische.  
Het laden van de 5 elektrische voertuigen gebeurt momenteel ’s nachts via het gewone stopcontact. Een volledige laadbeurt duurt 6 tot 8 uur. De lange laadtijd is geen probleem want de voertuigen worden enkel overdag ingezet. Omdat de wagens voor overwegend korte afstanden gebruikt worden, volstaat een dagelijkse oplaadbeurt. 

Het volledige voertuigenpark vervangen door elektrische wagens is nog niet mogelijk. De techniek staat nog niet op punt om ook de vrachtwagens en zware bestelwagens te vervangen. Wel staat er dit jaar nog een aankoop van een lichter model op het programma. 

elektrische fietsen

Het fietspark ontsnapt niet aan de veranderingen. Stad en OCMW namen onlangs nog 8 elektrische fietsen op in de dienstfietsenpool en momenteel wordt de aankoopprocedure van een aantal elektrische bakfietsen voorbereid. (mb)