Broederschool Humaniora eindigt derde in finale Generation Euro Student Award

SINT-NIKLAAS. De leerlingen van 5EWa en 6EWa zijn op de derde plaats gestrand in de finale van de wedstrijd Generation Euro Student Award. Dat is een wedstrijd over het monetair beleid in de eurolanden, gericht op scholieren tussen 16 en 19 jaar. 

De wedstrijd Generation Euro Student Award, een organisatie van Europese Centrale Bank (ECB), bestaat uit verschillende voorronden. De inzet is niet min: een reis van 2 dagen naar de hoofdzetel van de ECB in Frankfurt en een ontmoeting met voorzitter Mario Draghi. Het avontuur van de Sint-Niklase scholieren van 6EWa startte na een strenge selectie in november 2016 in Luxemburg. De jongeren haalden een monsterscore van 100% op de kennisquiz. De volgende opdracht was het schrijven van een zakelijk essay over de monetaire politiek van de ECB. Daar zetten ze hun tanden in, samen met leerlingen van 5EWa. "Het doel van het essay was de jury overtuigen van een rentebesluit voor de gehele eurozone, gebaseerd op een macro-economische en monetaire analyse.", zegt leraar economie Mark Van Couwenberghe. 

Het essay werd gepresenteerd en verdedigd in de finale bij de Nationale Bank van België. De leerlingen werden op school grond voorbereid op die finale. "De voorbereiding op school was intens: het presentatie-team van kapitein Rik Van Aken (+ Blomme Maes, Vivian Van Cleemput, Bram Vandamme, Julie Pittoors) schreef een professionele zakelijke presentatie en collega's Cenk, Hanne, Paulien, Roy, Nina, Alberik, Alexander, Maxim en Yolan "speelden" de rol van jury en legden het vuur aan de schenen van hun kompanen.", weet Van Couwenberghe. Die grondige voorbereiding toonde z'n nut: tijdens de finale gaven de leerlingen aardig weerwerk op de pittige vragen van de jury, samengesteld uit de Gouverneur van de NBB, een ere-onderwijsinspecteur economie, de hoofdredacteur van het weekblad Trends, twee directeurs van de NBB en een directeur van de ECB.

Na de deliberatie door de jury kwam het nieuws: de Broederschool Humaniora behoort tot de 3 beste scholen van Vlaanderen en Brussel en behaalde brons na Sint-Lievenscollege Gent en Sint-Jan Berchmanscollege Mol. "Deze jonge economisten zijn weer een ervaring rijker en hebben de nodige inspiratie opgedaan om zich klaar te stomen voor de volgende editie.", besluit  Mark Van Couwenberghe. (mb)

foto: vlnr: Yves Randaxhe (secretairs van de jury), Blomme Maes (6EW), Vivian Van Cleemput (6EMT), Bram Vandamme (6EW), Julie Pittoors (6EW), Rik Van Aken (6EW), juryleden, Mark Van Couwenberghe (leerkracht)

 

Lees ook:

Scholieren vervangen oriëntatieloop door plogging

SINT-NIKLAAS. Gisteren hebben de vierdejaars van Berkenboom Humaniora uit Sint-Niklaas hun klassieke oriëntatieloop vervangen door plogging. Dat is een looptrend die over komt waaien vanuit Zweden....