Sint-Niklase vijfdejaars naar Europees jongerenparlement (EYP)

SINT-NIKLAAS. Drie weken na de zesdejaars trokken begin maart acht vijfdejaars van de Broederschool Humaniora naar Brussel om te debatteren in het Europees Parlement. Het Europees Jongerenparlement (EYP) wil de interesse van jongeren wekken voor actuele politieke onderwerpen en het democratisch proces. 

Het Europees Jongerenparlement (EYP) organiseert elk jaar drie internationale vergaderingen die telkens in een ander land plaatsvinden. Tijdens zo'n vergaderingen debatteren jongeren in verschillende commissies telkens over een bepaald onderwerp. Van 7 tot 10 maart ging er zo'n National Selection Conference door in Brussel waar de Broederschool Humaniora acht vijfdejaars naartoe stuurde. Naast de Sint-Niklase school namen nog 10 andere Vlaamse scholen en een Zwitserse delegatie deel. De onderwerpen die de jongeren behandelden, waren niet van de minste: de verhoudingen tussen de EU en het Turkije van Erdogan op het programma (AFET), de vluchtelingencrisis, het toenemend islamisme en de druk op de landen aan de buitengrens van de Unie (SEDE I, II en LIBE), de nieuwe Cohesion Policy (REGI) en de zoektocht naar duurzame energie en de toekomst van kernenergie (ITRE). 

Als voorbereiding hadden de acht leerlingen, onder begeleiding van Edward De Maeyer (6 EMTc), de fases van het commissiewerk gesimuleerd op school, compleet met een proef-debat in het halfrond van de DOKA. Op dinsdag 7 maart was het zo ver: na de openingsceremonie op de VUB stond het schrijven van een resolutie op het programma. Tot donderdagmiddag verbleven de verschillende commissies, samengesteld uit telkens één leerling van elke deelnemende school, in lokalen van de VUB en in ruimtes van het partijhoofdkwartier van Groen. Om het werkritme te doorbreken, kreeg elke school de opdracht om een Europese lidstaat voor te stellen aan de hand van spijs en drank. De leerlingen van de Broederschool presenteerden een kleurrijke tafel om Hongarije voor te stellen. Op woensdagavond kreeg elke commissie een expert over de vloer die het onderwerp van de desbetreffende commissie kwam toelichten en vragen beantwoordde. Donderdagavond was het resolutieboekje klaar en konden de leerlingen zich voorbereiden op het open debat van vrijdag. 

"Naast een aantal speeches vooraan waren onze leerlingen verantwoordelijk voor een groot aantal snedige en constructieve interventies in de open debatten. Wij van onze kant hebben onze leerlingen zien groeien tijdens de sessie en de aanloop naar de vierdaagse.", zeggen leerkrachten Louis Olbrechts en Jeroen Decuyper. "Missie geslaagd alleszins, wat ook de uitkomst moge zijn van deze nationale selectie-conferentie van het Europees Jongerenparlement." (mb)

foto: achteraan vlnr: Brent Boel (5 LW6), Xavier Peirsman (5 WEW8), Hannah Carter (5 LW6), Bram Daelman (5 LW6), Inès Viturro Piñeiro (5 LMT), Bart Le Clercq (5 LW6) en vooraan Nele Blontrock (5 WEW8) en Hazel Tyssen (5 EMTb)

 

Lees ook:

Scholieren vervangen oriëntatieloop door plogging

SINT-NIKLAAS. Gisteren hebben de vierdejaars van Berkenboom Humaniora uit Sint-Niklaas hun klassieke oriëntatieloop vervangen door plogging. Dat is een looptrend die over komt waaien vanuit Zweden....