Nieuwe woningen in een nieuwe Dokter Robert Clarastraat

BURCHT. Op de gronden tussen de Kloosterstraat en de achterste perceelgrens van de pastorij, de tuinen van de Antwerpsesteenweg en het Rusthuis Herleving, zullen nieuwe woningen worden gebouwd. De verkaveling Kloosterpark hebben ze het genoemd en de straat kreeg de naam van Dr. Robert Clarastraat.

Reeds in 2002 werd een voorstel ingediend. Er zijn voor de bouw meerdere fases voorzien. Eerst zullen 5 geschakelde ??ngezinswoningen worden gebouwd. Daar komt daarna een appartement met 12 wooneenheden naast. Verder  zit er ook de mogelijkheid in om Rusthuis herleving uit te breiden ofwel voor een project van de Huisvestingsmaatschappij.
Om die nieuwe verkaveling te bereiken moet een nieuwe insteekweg worden gerealiseerd. Die zal uitkomen op een pleintje waar ook een dubbele verbinding voor voetgangers en fietsers naar de Dorpsstraat komt. Op het plein zal een solitaire boom worden aangeplant en de rest wordt aangelegd in betonstraatstenen.
Langs de kant van de Kloosterstraat wordt een groen zone met een wachtbekken voor wateropvang aangelegd. Er komt tevens een parkeerplaats voor 14 voertuigen. De Cultuurraad stelde voor de toekomstige straat de Dr. Robert Clarastraat te noemen.
Robert Clara was professor in de kindergeneeskunde die in 1923 in Burcht was geboren. Hij overleed in 2000 in Antwerpen. -Nadat hij zijn lagere school had gevolgd bij de Broeders in Burcht trok hij naar het Atheneum van Antwerpen. Hij behaalde zijn diploma  van doctor in de geneeskunde aan de Universiteit van Gent. Later werd hij specialist kindergeneeskunde.
Dr Clara was in 2 Antwerpse ziekenhuizen dienstoverste kinderziekten en later rector van de Universitaire Instelling Antwerpen. Buiten de academische wereldwas hij bekend als bezieler van de vertrouwenscentra voor kindermishandeling. Robert Clara was ook de eerste die als Vlaams universiteitsrector een uitgesproken mening had. Hij was een nederig, principieel en sociaal ge?ngageerd persoon  en een overtuigd vrijzinnige met bezorgdheid voor de maatschappij.
Het gemeentebestuur van Zwijndrecht noemt deze straatnaamgeving dan ook de kans om de herinnering aan deze gewaardeerde man levend te houden en tegelijkertijd natuurlijk ook om zijn naam opnieuw in verband te brengen met de gemeente waar hij geboren werd. (F)