Wie koopt het kerkorgel van Doel?

DOEL/ANTWERPEN. De ontmanteling van Doel gaat onverminderd voort. Een aantal partijen zoeken een nieuwe eigenaar voor het beschermde orgel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Doel.

De verhuis van het beschermde kerkorgel maakt onderdeel uit van het programma om het erfgoed van Doel te redden. Ook de molen en het Hooghuis zullen gedemonteerd, verplaatst, heropgebouwd en gerestaureerd worden. 

beschermd monument

Het orgel werd in 1885 gemaakt door orgelmaker Jan Vergaert uit Gent. Het is een mechanisch instrument met twee manualen voor Hoofdwerk en Reciet en een aangehangen pedaalklavier. Het orgel telt in totaal 14 registers en is geplaatst in een neobarokke orgelkast met eiken front. In 1980 werd het orgel beschermd als monument. Het instrument is zeer gaaf bewaard gebleven, al zal een nieuwe eigenaar een aantal noodzakelijke restauratiewerken moeten uitvoeren. 

De verhuis van het orgel gebeurt pas op het moment dat de afbraak van de kerk aan de orde is. Tot dan blijft het orgel eigendom van de huidige eigenaar, de gemeente Beveren. Met de nieuwe eigenaar zal, net zoals in 2014 met de eigenaar van het beschermde Hooghuis gebeurde, een convenant worden afgesloten. In convenanten formaliseren de betrokken actoren hun afspraken over de financiering en uitvoering van de ‘bewaaroperatie’. 

Niet iedereen kan het kerkorgel kopen. De nieuwe eigenaar moet beschikken over een (kerk)gebouw waar er een geschikte ruimte is om het orgel opnieuw op te bouwen. Het orgel heeft een hoogte van 5,96 meter, een breedte van 3,56 meter en een diepte van 2,41 meter. In totaal is er echter een minimumdiepte van 6,26 meter nodig om de montage van de vrijstaande speeltafel (vooraan) en de blaasbalg (achteraan) mogelijk te maken. De totale hoogte van de onderzijde van het portaal en doksaal tot de top van de orgelkast bedraagt 11,76 meter. De overplaatsing en het herstel/restauratie van het orgel moet gebeuren door een gekwalificeerd orgelbouwer met referenties naar restauratiewerken in de sector monumentenzorg. 

kandidatuur

Geïnteresseerde personen en instanties sturen voor 31 mei 2016 een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Enkel de aanvragen van wie kan aantonen dat hij/zij over de vereiste ruimte beschikt en dat er een beroep zal gedaan worden op een gekwalificeerd orgelbouwer voor herstel en restauratie, zullen verder behandeld worden. De ganse procedure verloopt in nauwe samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid. (mb, foto: Maatschappij Linkerscheldeoever)

het kerkorgel in de kerk van Doel