Schepen Van Esbroeck ingeburgerd

BEVEREN. Begin van dit jaar volgde Melselenaar Dirk Van Esbroeck binnen de CD&V, schepen Robert Blommaert op. Hij kreeg naast Sociale zaken en OCMW, PWA en werkgelegenheid, preventie, nutsvoorzieningen er ook het bijzonder sympathieke departement van de sport en recreatie bij. Via de sport is schepen Van Esbroeck al in contact gekomen met zeer veel Beverenaars, al was het maar enkel door de ontvangsten op Cortewalle.

Dirk van Esbroeck moet de voetsporen trachten te volgen van twee sportschepenen die Beveren op de sportkaart van ons land hebben gezet. Frans Van Overmeiren zette na de fusie in 1977 het raderwerk in gang en wat hij realiseerde is enkel te noteren op vele bladzijden. Kwam dan Marc Van de Vijver om letterlijk en figuurlijk verder te bouwen. Hij deed het meerdere realisaties op het vlak van de infrastructuur. Denken we maar aan de atletiekpiste, de petanquehal, de turnhal in Melsele. Heel even kwam ook Ludo de Block nog in beeld als sportschepen. Hij zette zich o.a. in bij de terreinen van KSK Beveren er ook eentje aan te leggen in kunstgras.


De nieuwe sportschepen is er 43 en gehuwd met Ilse De Meulenaere en vader van twee kinderen. Dirk is al meer dan 5 jaar kantoorhouder van de DEXIA-bank te Melsele. In deze gemeente was en is hij nog steeds actief in verscheidene sociale bewegingen en sportverenigingen. Tussen 1980 en 1983 was hij groepsleider bij Chiro Sint-Gerolf en ook speler bij volleybalclub Gaverland en bij Djem deed hij aan volleybal en voetbal.


De schepen was tot in 2000 ook secretaris van het ACW Beveren en tot eind 2004 van het plaatselijk ACW Melsele. Sinds 1992 is hij ook bestuurslid van de Christelijke Mutualiteit Waas en Dender. Verder was hij ook medeoprichter van de vzw "De Tweede Cirkel" i.v.m. sociale tewerkstelling. Deze vzw runt momenteel samen met het Centrum voor Levensvorming, de gemeente Beveren en het OCMW, het Strijkatelier in Melsele. Dirk zit ook in het bestuur van volleybalclub AVO Melsele en van PWA Beveren. In de Gemeentelijke Sportcentra is hij ondervoorzitter.


Op het politieke vlak kwam Dirk Van Esbroeck voor het eerst naar buiten als kandidaat van de toenmalige CVP bij de gemeenteraadsverkiezingen oktober 1994. Hij werd meteen verkozen maar als gevolg van familiale banden met de toenmalige schepen Karel de Meulenaere kon hij niet in de gemeenteraad zetelen. Maar ruim 10 jaar later is hij zelf al schepen.


Hij geeft toe dat hij meest tevreden is met het departement van sociale zaken. Hij heeft daar altijd grote aandacht voor gehad en wil nu een sociaal beleidsplan uitvoeren waarin hij alle premies wil bundelen in samenwerking met het OCMW. De gemeentelijke sociale premies wil hij herwerken. Er zullen ook nieuwe initiatieven in staan. In 2005 wil hij dat nog klaar hebben. Veel aandacht wil hij hebben voor bouwdossiers zoals bv. voor de Klaproos die na een BPA-wijziging in Kallo zal kunnen bouwen.


Tewerkstelling krijgt ook heel wat aandacht van Schepen Van Esbroeck. Hij kijkt nu al onmiddellijk naar knappe mogelijkheden bij de opening van het Deurganckdok. Hij verwacht tewerkstelling ook voor catering, schoonmaak, groenonderhoud. Daar moeten volgens hemmensen uit de regio aan werk kunnen geraken. Hij weet ook dat laaggeschoolden, mits een relatief korte opleiding, daar zullen kunnen gaan werken. Beveren zal daar zeker aan meewerken.


En dan is er nog de sport waarvoor het "bouwprogramma" nu wel stilaan zal eindigen. Bijna alle deelgemeenten zijn klaar tenzij nog een sportschuur voor Verrebroek. In Beveren moet er nog snel een schutterstoren aan de Glazenleeuw worden gerealiseerd. Het ziet er zeker naar uit dat de sportschepen heel wat pijlen zal kunnen richten naar de sportpromotie.(F)