Rijksarchief verhuist naar Gent

BEVEREN. Eind dit jaar verhuist het Rijksarchief Beveren naar Gent, waar het zal gehuistvest worden in een nieuw gebouw van het Rijksarchief Oost-Vlaanderen. Alle archiefbestanden die door Beverse en Wase besturen aan het Rijksarchief werden overgedragen verhuizen mee. Wie het archief wil bekijken of opzoekingen doen, zal dan naar Gent moeten reizen.  

Bij de collectie die verhuist, hoort ook een unieke - zo goed als volledige - reeks van de Gazette van Beveren-Waas, die van 1842 tot diep in de 20ste eeuw wekelijks het lokale nieuws uit Beveren, Haasdonk, Melsele, Vrasene, Zwijndrecht en Burcht bracht. Voor de lokale geschiedschrijving is een bron van uitzonderlijk belang en Wase heemkundigen maken zich zorgen over de verhuis naar Gent. Het gemeentebestuur heeft wel oren naar deze zorgen en zal gesprekken starten met het Rijksarchief met het oog op een evt. overdracht van deze reeks naar het Gemeentearchief van Beveren. (mb)

 

Lees ook:

De uitbouw van de dienstverlening van het rijksarchief moet het opzoeken van informatie vergemakkelijken.REGIO. De provincie Oost-Vlaanderen wil de dienstverlening van het Rijksarchief uitbouwen....