"Vrijwilligers hebben mij gered van eenzaamheid"

HAMME. Johanna Van Bellinghen is voor het uitgebreide vrijwilligerskorps van Solidariteit voor het Gezin een heldin. 18 jaar na haar ongeval helpt ze nu zelf nu zelf mensen met beperkingen. Zelf ooit geholpen door vrijwilligers en ze vond na haar revalidatie dat ze iets moest terugdoen voor de maatschappij. De dame uit Hamme staat nu zelf met raad en daad mensen bij die het echt nodig hebben.

Johanna: "Achttien jaar geleden had ik een zwaar verkeersongeval. Mijn arm was grotendeels verlamd, en het is een hele aanpassing om plots te moeten leven met maar één actieve arm. Zonder de vrijwilligers van Solidariteit voor het Gezin was ik misschien wel vereenzaamd. Je hebt natuurlijk familie, maar die mensen werken overdag, en daar zit je dan, heel alleen en hulpeloos. Je hebt plots niémand meer, en ik herinner me hoeveel deugd het deed, wanneer er eens iemand langskwam. In het begin was dat een onbekende, maar mettertijd werden dat vrienden, die me telkens weer blij maakten.'

Een paar jaar geleden vond ze dat het moment was aangebroken dat ze iets moest terugdoen.  Ze werd zelf vrijwilliger, en dat schonk haar de opperste voldoening. Al was het maar een kopje koffie drinken bij iemand die zwaar ziek was,... maar ze reed ook met mensen om boodschappen. Een kleedje kopen in de C&A, een kar helpen vullen in de Delhaize,… dat klinkt allemaal eenvoudig, maar voor veel mensen was het niet evident. Johanna had een aangepaste auto, zodat ze met één arm kan rijden, en ze vervoerde graag mensen die niet erg mobiel waren. "Een andere dame zit door omstandigheden in een rolstoel. Die vrouw heeft heel haar leven graag gebak gemaakt, en dat kan ze nu niet meer. En ik kan niet bakken! Dus dat is perfect! We zitten in haar keuken, zij vertelt me wat ik moet doen, en ik bak haar ideetjes. Taarten, pannenkoeken,… we hebben ons al feestelijk geamuseerd bij haar thuis. Zij blij en ik blij!"

Tot haar voldoening merkte ze dat heel veel mensen aanvankelijk de komst van een vrijwilliger uitstelden, maar eenmaal ze bezoek kregen, vertelden ze allemaal hetzelfde: "Had ik daar maar eerder aan gedacht!"
 Johanna besloot: "Ik doe dit nu al vier jaar, en ik heb nog niet één dag spijt gehad van mijn keuze. Vrijwilliger worden heeft mijn leven rijker gemaakt."

Solidariteit voor het Gezin zette Johanna Van Bellinghen in de bloemetjes op donderdag 3 juli.(flvdv)