Zwijndrechtse CD&V wil meer info over cadmiumvervuiling

Na de bekendmaking van maatregelen met betrekking tot cadmiumvervuiling in Zwijndrecht vindt CD&V dat er dringend een afdoende informatieverstrekking naar de bevolking toe moet georganiseerd worden. Die maatregelen werden afgekondigd in vijf gemeenten die zich situeren in de omgeving van de UMICORE vestiging van Hoboken. Ook Kruibeke hoorde daar bij. Zo mocht Zwijndrecht ook geen runderen meer uitvoeren. Anderzijds stelt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat de risicoanalyse meer zal toegespitst worden op plantaardige levensmiddelen zoals groenten en fruit.
De controlemaatregelen in de betrokken zones worden in 2005 voor groenten en fruit verscherpt: in plaats van 91 gerichte monsternemingen in 2004 zullen er in 2005, 240 worden uitgevoerd bij professionele telers. Veldvruchten die de normen overschrijden zullen volgens FAVV, niet tot de handel worden toegelaten.
Voor CD&V reden genoeg om snel een antwoord te geven op de ongerustheid en de vragen bij de inwoners en professionele landbouwers. Daarom wordt aangedrongen op een informatievergadering voor de bevolking.
"Indien het FAVV het noodzakelijk vindt om dergelijk cadmiumalarm via een persbericht te lanceren moeten zij ook hun verantwoordelijkheid nemen om op basis van de beschikbare informatie de bevolking ter plaatse te komen informeren.", zo vindt Bruno Bijl van CD&V Zwijndrecht.
Momenteel is er totale onduidelijkheid over wat mag of niet mag en in welke gebieden van de gemeente werkelijk sprake is van cadmiumvervuiling. Burgemeester Minnebo meldde reeds dat in het eerstvolgende gemeentelijk informatieblad een artikel wordt voorzien over dit probleem en toonde zich bereid het FAVV te contacteren om een informatievergadering mogelijk te maken. (F)