Stel tuinwerk nog even uit

REGIO. Het weerbericht voor dit weekend ziet er alvast veelbelovend uit. Velen zien in dit mooie weer ook een ideale gelegenheid om de tuin met de snoeischaar en de kettingzaag te lijf te gaan. De vroege voorjaarsspurt heeft er immers voor gezorgd dat heel wat bomen, struiken, hagen en heggen ondertussen flink opgeschoten zijn.

Iets wat heel wat tuiniers in alle ijver uit het oog dreigen te verliezen, is dat momenteel in heel wat bomen, struiken en andere laag groeiende planten talrijke broedvogels actief zijn: oudervogels die frequent af en aan vliegen met hapklare brokken voor hun kroost, manlief die op zoek gaat naar wat versteviging voor het nest en jongen die piepende geluiden maken vanuit de haag. 

Misschien zag je in de tuin zelfs al kersverse mereljongen rondhuppelen? Heel wat vogelsoorten hebben meerdere broedsels. Dit betekent dat je zelfs tot in augustus afhankelijke nestjongen kan aantreffen in de tuin. Vogelbescherming Vlaanderen wil iedereen daarom aanraden om geplande snoei- en kapwerken uit te stellen naar het najaar.
Een haag scheren in deze periode van het jaar kan heel wat schade aanrichten aan het vogelbestand in je tuin. Alle bij ons in de vrije natuur levende, inheemse vogelsoorten genieten een zekere bescherming. Dit houdt onder meer in dat ook hun nesten, hun eieren en hun jongen beschermd zijn. Je mag in principe geen nesten wegnemen, vernielen of beschadigen.

Daarnaast geldt er een verbod op het 'opzettelijk' en 'betekenisvol' verstoren van beschermde vogelsoorten, in het bijzonder tijdens de voortplantingsperiode en tijdens de periode dat de jongen afhankelijk zijn van hun ouders. In het hedendaagse bosbeheer houdt men momenteel rekening met de zogenaamde 'schoontijd': dit is de periode waarin in het bos niet geëxploiteerd en geruimd mag worden, precies omwille van de broedperiode van vogels, de aanwezigheid van andere beschermde diersoorten, de bloeitijd van kwetsbare vegetaties of om andere ecologische redenen.

kettingzaag

In Vlaanderen mag je niet zomaar een boom omzagen. Daar is een aantal voorwaarden aan gekoppeld. Deze periode loopt normaal gezien van 1 april tot 30 juni, maar kan altijd aangepast worden aan de omstandigheden. Vogelbescherming Vlaanderen doet hierbij alvast een oproep naar de aan te treden Vlaamse bestuursequipe om de uitbreiding van de schoontijd minstens tot en met de maand augustus op de agenda van de milieuminister in spe plaatsen. Vanaf september is de broedperiode voor de meeste vogels immers afgelopen.
Moet er in de tuin toch een boom weg, dan ben je bovendien verplicht om voor hoogstammige bomen met een omtrek van meer dan één meter, gemeten één meter boven het maaiveld, een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Steden en gemeenten kunnen op hun beurt ook hun steentje bijdragen door bijkomende voorwaarden op te leggen in de vergunning. Hierin kan men bv. de verplichting opleggen om rekening te houden met de vermelde schoontijd zodat het broedseizoen van de vogels in alle rust kan verlopen.(flvdv)