Kort nieuws uit Beveren

brandweer 

Het college beslist om ten behoeve van de brandweer een hogedrukademluchtcompressor aan te kopen. Dergelijke compressor zorgt er voor dat er tijdens interventies steeds voldoende betrouwbare ademlucht beschikbaar is tijdens interventies. Het toestel wordt aangekocht via het raamcontract dat door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken werd afgesloten. De kostprijs bedraagt 22.600 euro, waarvan 75% gesubsidieerd wordt door de Brandweerzone Waasland.

 

Scholengemeenschap Beveren-Kruibeke

Op 28 juni 2005 ging de gemeenteraad akkoord met de oprichting van een scholengemeenschap voor het gemeentelijke basisonderwijs van Beveren en Kruibeke. Deze overeenkomst werd in 2011 voor drie jaar verlengd. De scholengemeenschap heeft de voorbije jaren zijn meerwaarde voor het gemeentelijk basisonderwijs in de regio bewezen. Het college beslist daarom om aan de gemeenteraad van juni voor te stellen om de overeenkomst opnieuw te verlengen.

Een aantal punten worden geactualiseerd, maar aan de fundamentele afspraken wordt niet geraakt. Conform de omzendbrief van het Agentschap Onderwijs dient dit te gebeuren voor een periode van 6 jaar, eindigend op 31 augustus 2020. 

 

vzw 't Klepelken

Het college beslist om een toelage van 1.693 euro uit te keren aan de vzw ’t Klepelken uit Beveren in het kader van de projecten kansarmoede. Vzw ’t Klepelken biedt tijdelijke huisvesting en administratieve ondersteuning aan mensen in crisissituaties. 

 

Drugpunt Waas

Beveren gaat een toelage van 5.000 euro uitkeren aan Drugpunt Waas vzw als bijdrage in de werking van deze vzw. Drugpunt Waas is een intergemeentelijke drugpreventiedienst die problemen door druggebruik helpt voorkomen via preventie en begeleiding. Drugpunt wordt ondersteund door de Provincie Oost-Vlaanderen.

 

autoloze zondag

Het college legt de autovrije zone vast voor de autoloze zondag op 21 september 2014, waaraan de gemeente Beveren voor de eerste maal zal deelnemen. De zone tussen Klapperstraat en Kasteeldreef zal tussen 12 en 18 uur volledig autovrij gemaakt worden. Het gaat hierbij om volgende straten: Koben Geertstraat, Glazenleeuwstraat (gedeeltelijk), IJzerhand, Vrasenestraat, Grote Markt (behalve N70), Ciamberlanidreef, De Brownestraat, Bankwegelhof, Europalaan, Vogelenzang, Donkvijverstraat, E. Van de Veldelaan, Bisschop Triestlaan, Wilhelmietenlaan, Hertog van Arenberglaan, Van Bourgondiëlaan, Diederik Van Beverenlaan, Vinkendam en Prosper Van Raemdonckstraat. De bewoners zullen tijdig geïnformeerd worden. Hulpverleners (dokters, thuisverpleging….) krijgen steeds toegang tot de zone.

De autoloze zondag valt samen met het Shoppingweekend wat voor extra aantrekking zal zorgen. Een interne werkgroep zal in samenwerking met de Fietsersbond en de Voetgangersbeweging het concept verder uitwerken en de autovrije zondag verder invullen.

Ook andere wijken kunnen bij het idee van de autovrije zondag aansluiten en hun straat of wijk autovrij maken, als er een wijkcomité of een wijkverantwoordelijke instaat voor het autovrij houden van de straat en dit vooraf aan het gemeentebestuur wordt aangevraagd. 

Het college besliste wel om de belangrijke verkeersassen sowieso open te laten.

Tevens gaat de  gemeente ook deelnemen aan de Car Free Day op donderdag 18 september 2014. De Car Free Day is een organisatie van Taxistop en de Fietsersbond en wil mensen aansporen om voor het woon-werkverkeer gebruik te maken van fiets, bus, trein of tram en de auto op stal te laten.

 

ijspiste

Ook tijdens de eindejaarsperiode 2014-2015 zal er weer volop kunnen geschaatst worden in Beveren. Eer zal bij de leverancier van de vorige jaren opnieuw een ijspiste gehuurd worden aan dezelfde voorwaarden als de voorbije jaren en van dezelfde kwaliteit.

 

project Hangmaar

Het project Hangmaar zal deze zomer ook aangeboden worden in KALLO  Hangmaar werd vorige zomer met veel succes voor de eerste keer georganiseerd in Beveren en wordt daar deze zomer herhaald. Het is een project waarbij tieners tussen 13 en 15 jaar helemaal hun eigen goesting doen in een eigen clubhuis  met alles er op en er aan. Niemand moet iets, (bijna) alles mag, zolang het maar plezant is. In het kader van het project Bruisende Buurt wordt nu ook een clubhuis ingericht in een leegstaand appartement in de Melkaderlaan dat ook als buurthuis wordt gebruikt. Het clubhuis zal open zijn op vier maandagen: 28 juli en 4, 11 en 18 augustus telkens van 13 tot 18 uur.

 

verbijsterende bijen

Het college besliste om ook in 2014 opnieuw mee te doen aan de actie “Verbijsterende bijen” van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Met deze actie wil het provinciebestuur Oost-Vlamingen stimuleren om in hun tuin in te zetten op bloemen met een hoog stuifmeel- en nectargehalte en zo de bijenpopulatie te helpen in hun strijd om te overleven. In oktober 2014 worden hiertoe gratis zakjes krokusbollen verdeeld, en ook de Beverenaars zullen op het gemeentehuis dus terecht kunnen voor zo een zakje. De krokusbollen vervangen de gratis bloemenzaadpakjes van vorig jaar. Krokussen hebben als groot pluspunt dat ze blijvend zijn, zichzelf jaar na jaar vermeerderen en als eerste voedselbron dienen voor bijen na de winter.

 

subsidies

In het kader van de ondersteuning van kernversterkende maatregelen beslist het college om een toelage toe te kennen aan Zelfstandig Ondernemen Vrasene voor de Paasactie die zij in het voorjaar organiseerden (1 520 EUR) en aan Unizo Melsele voor hun medewerking aan verscheidene acties in Melsele (Aarbeifeesten, Kerstmarkt, Eindejaarsactie,feestverlichting...) (15.334 EUR). (flvdv)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Een groot deel van het stadscentrum van Sint-Niklaas is morgen verkeersvrij tussen 14 en 18 uur. De autovrije zondag draait helemaal rond duurzame mobiliteit. De stad beloont mensen...

BEVEREN.  Beveren start de week van de mobiliteit op zondag 16 september met een autoloze zondag. Koning auto en vrachtwagens zijn tussen 12 en 18 uur niet welkom in het centrum van Beveren. ...

SINT-NIKLAAS/BEVEREN. Op zondag 16 september zijn de centra van zowel Sint-Niklaas als Beveren verkeersvrij ter gelegenheid van autovrije zondag. Bezoekers van autovrije zondag kunnen in...

SINT-NIKLAAS.  De Fietsersbond Sint-Niklaas heeft niet stilgezet op de autoloze zondag van 17 september. De bond hield fietsersenquête. Zo’n 129 passanten vulden de vragenlijst in, waarbij ze naast...

SINT-NIKLAAS. Heel wat steden en gemeenten houden zondag, 17 september, een autovrije zondag. Ook Sint-Niklaas doet mee. Dat betekent dat koning auto thuis mag blijven en voetgangers en fietsers de...

SINT-NIKLAAS. Op zondag 18 september 2016 is het zover: dan is de stadskern van Sint-Niklaas voor de derde keer autovrij. Verenigingen of groeperingen die een activiteit organiseren tijdens die dan...