Stadswijngaard aangeplant in Lokeren

LOKEREN. Op een terrein in het Bospark achter het voormalig parkhotel werd op 6 en 7 mei 2014 een stadswijngaard aangeplant. Dit gebeurde in een samenwerking van de groendienst met het sociaal tewerkstellingsproject van De Sperwer. De Sperwer is een instelling, die volwassenen met een beperking ondersteunt op het vlak van werken, wonen en vrije tijd.

De periode van aanplanten is bewust rond begin mei gekozen om te voorkomen dat de jonge scheuten door mogelijke late lentenachtvorst zouden bevriezen. Bij de selectie van de variëteiten is gekozen voor ziektetolerante rassen die ook de eigenschap combineren om voldoende suiker aan te maken, en natuurlijk lekker smaken. Er worden in totaal 300 wijnstokken, waarvan 200 blauwe en 100 witte, aangeplant.
Het is de bedoeling om zo ecologisch mogelijk te werken. Herbiciden worden vervangen door in de rijen regelmatig het kruid rond de wijnstokken mechanisch te verwijderen. Dit is mogelijk dankzij de medewerking van De Sperwer. In de plaats van insecticiden komen er tussen de rijen bloemenstroken met waardplanten voor de natuurlijke vijanden (zoals het onzelieveheersbeestje) van schadelijke insecten. De nuttige insecten zullen het evenwicht bewaren en plagen helpen voorkomen. Die groenstroken hebben ook een werking als groenbemester, om indien nodig aan te vullen met bemesting van organische oorsprong (compost, stalmest,...).

De wijngaard zal vanaf 2017 in productie komen en vanaf 2018 kan de stad wijn schenken.

Om beschadigingen of diefstal van planten te voorkomen ziet de groendienst van de stad zich verplicht het terrein ontoegankelijk te maken voor het publiek door plaatsing van een voldoende hoge afsluiting. In het Bospark heeft men op dat vlak reeds minder goede ervaringen, waar de kruidentuin jaarlijks bijna leeggeroofd wordt.
Binnen een paar jaar zal men de stadswijngaard wel kunnen bezoeken met toelichting. (jdw)

 

Lees ook:

Een maand geleden konden we, als bevoorrecht correspondent van Waaskrant, deelnemen aan een persreis georganiseerd door Interrhône ter promotie van de AOC Saint-Joseph. Waarschijnlijk zegt deze...

LOKEREN. In het Bospark krijgt een deel van de ponyweide binnenkort een andere bestemming. Op een perceel van naar schatting 2000 m2, aanpalend tegen de achterzijde van het voormalig Parkhotel,...