Snelheidsmeter voor politie en aanpassing tolerantie

TEMSE/KRUIBEKE. De politiezone kocht een snelheidsmeter aan in het raam van de verkeersveiligheidpreventie. De aankoop werd gefinancierd met de gelden van het Verkeersveiligheidfonds  dat in de volksmond het boetefonds wordt genoemd. Vanaf 1 april past de politie bij snelheidscontroles ook een nieuwe technische tolerantie toe. De snelheidsmeter is geplaatst op een aanhangwagen en geeft de snelheid aan van het tegemoetkomende verkeer. Zo kan de automobilist zien aan welke snelheid hij werkelijk rijdt. Hij zal geplaatst worden in die straten die bekend zijn voor overdreven snelheid en die opgenomen zijn in het zonale actieplan "Verkeersveiligheid." Het toestel werd geleverd door de firma CIRIS Electronic Systems uit de Kapelanielaan in Temse.
De snelheidsmeter is ook uitgerust om metingen te doen en statistieken te berekenen. Zo zal de politie b.v. kunnen nagaan hoeveel % van de auto's te snel rijden, op welke dagen, op welke uren.Later zal het scherm uitgebreid worden met andere boodschappen.
Met het oog op de nakende verkleining van de tolerantiegrens inzake snelheidsovertredingen en de invoering van de zone 30 in bepaalde straten, hoopt de politie om via dit preventieve bord de automobilisten bewuster te maken van de problematiek van de overdreven snelheid en hen er toe aan te zetten de snelheidsbeperkingen te respecteren. Officieel is bepaald dat bij snelheidsovertredingen een technische tolerantie van 6 km/u. wordt toegelaten. In de praktijk is die tolerantiegrens echter 16 km/u. Daarin komt verandering vanaf 1 april. Het College van Procureurs-Generaal heeft daartoe onlangs beslist en de uitvoering opgedragen aan de politie.
Tot dusver wordt maar geflitst vanaf meer dan 16 km boven de toegelaten maximum snelheid. Dat is dus spoedig verleden tijd. Voor een snelheidsbeperking van 30 km/u. wordt nu beboet vanaf 37 km/u., voor een snelheidsbeperking van 50 km/u. wordt beboet vanaf 57 km/u. enz.
In de politiezone Kruibeke-Temse wordt deze richtlijn toegepast vanaf 1 april.
De politie zal haar snelheidscontroles vooral voeren in die straten waar de meeste verkeersongevallen gebeuren en ook in die straten die geteisterd worden door verkeersoverlast ingevolge omleggingen bij grote wegeniswerken.Dit zijn voor Temse: Cauwerburg, Huis ten Halven, B. A. Heymanstraat, Gentstraat, Legen Heirweg, Hoogkamerstraat, Krijgsbaan, Kapelstraat, Hogenakkerstraat, Pontweg en Nieuwe Steenweg.
Voor Kruibeke zijn dat de Bazelstraat, Burchtstraat, Nieuwe Baan, Kruibekestraat, Rupelmondestraat en Langestraat.
De straten van de omleggingswegen zijn de Kerkhofstraat, Oostberg, Negenoogstraat, Gelaagstraat en Lepelstraat.
Ook de onbemande camera's aan de Hoogkamerstraat en de Doornstraat worden afgestemd op een lagere snelheid.(F)