Verzameld Bevers nieuws

Er is nieuws uit Beveren over de elektronische identiteitskaart, de nieuwe conferentie -installatie voor de gemeenteraad, de Beverse handicar doet het al 10 jaar; de gemeente heeft een eigen mobiliteitsambtenaar, alles over zwerfkatten tot castreren en steriliseren, kinderen van 10 tot 14 jaar die hun eigen spel, show of activiteit willen brengen in "Vakantie in mijn straat".

Elektronische identiteitskaart
De gemeente startte reeds op 15 december 2004  met de uitreiking van de elektronische identiteitskaart. Tegen 2009 dienen ongeveer 38 500 nieuwe elektronische identiteitskaarten (eID) te worden afgeleverd en dat komt neer op een gemiddelde van ongeveer 700 per maand.
Om dit te realiseren stelde het ministerie van Binnenlandse Zaken 2 mensen gratis ter beschikking. Deze personen zijn afkomstig van Belgacom en werden voorlopig voor 3 jaar gedetacheerd. De eerdere geruchten dat de gemeente Beveren zou versterkt worden met militairen is niet correct. Op 10 maart werden reeds 1 518 identiteitskaarten aangevraagd waarvan er ondertussen 993 werden geleverd door de firma Zetes die instaat voor de productie. In de maanden januari en februari waren er in de firma Zetes problemen met de productie van de eID. Hierdoor is er een grote achterstand ontstaan voor de levering. Deze problemen raken nu stilaan opgelost. Momenteel zijn alle identiteitskaarten die aangevraagd zijn voor 15 februari geleverd, behalve nog een tiental kaarten van 12-jarigen. Tegen 25 maart zouden alle problemen moeten opgelost zijn en zal de eID terug na normale wachttijd van 2 ? 3 weken kunnen worden geleverd.
Voor de aanvraag van de eID kunnen de burgers terecht op de dienst bevolking te Beveren of op ??n van de permanenties van de deelgemeenten tijdens de openingsuren. De kostprijs van de eID bedraagt, in samenspraak met de andere Wase gemeenten, 12 euro. Hiervan zijn 10 euro bestemd voor de aanmaakkosten en 2 euro gemeentetaksen. Vanaf eind mei zal een gratis etui worden voorzien bij de aflevering van de eID. Zij die al in het bezit zijn van een eID kunnen deze vanaf eind juni gratis komen afhalen

Een nieuw geluid voor gemeenteraad
Bij een gemeenteraadszitting heeft elk lid een eigen microfoon. Met een druk op de knop gaat het rood lampje aan en iedereen ziet wie aan het woord is. Het is een conferentiesysteem. Maar er zijn nu wel regelmatig problemen mee want de microfoons vielen uit en er waren slechte contacten. Zowel de leverancier als de gemeentelijke geluidstechnici van het cultuurcentrum Ter Vesten, hebben tevergeefs getracht de moeilijkheden op te lossen. De hele installatie wordt dan ook vervangen worden door een nieuw en modern conferentiesysteem voor 36 deelnemers met bijkomende stemmogelijkheden en chipkaartlezers, een nieuwe versterker en een  draadloze microfoon met statief.
De aankoop van dit uitgebreide conferentiesysteem wordt geraamd 45 992,10 euro.

Handicar rijdt al 10 jaar uit in Beveren
Het was op 1 maart 1995 dat de handicar in Beveren uit een initiatief van de Gezinsraad werd opgericht. Deze aangepaste wagen maakt een vervoerdienst mogelijk voor minder mobiele personen, die niet op eigen kracht het openbaar vervoer kunnen nemen. De gemeente Beveren geeft nu al 10 jaar minder mobiele mensen de kans om deel te nemen aan het sociaal en cultureel leven, zonder afhankelijk te moeten zijn van anderen. Maar ook om naar de dokter te rijden of op familiebezoek te aan kan de handicar worden aangevraagd. De Handicar is ondertussen een begrip geworden in Beveren en geldt, gezien de unieke en effici?nte samenwerking tussen gemeente en Rode Kruis, vaak als voorbeeld voor andere gemeentebesturen en Rode Kruis-afdelingen.
Het aantal ritten dat wordt uitgevoerd blijft stijgen. In 1995 telden we slechts 186 ritten, in 2004 waren er dit reeds 2859.  Het jaar 2003 was een uitschieter met 3.118 ritten als gevolg van het "Internationaal jaar van personen met een Handicap". Dit jaar worden er maandelijks gemiddeld ongeveer 250 ritaanvragen gedaan. Dit is gemiddeld 8 ritten per dag, maar uitschieters tot 14 ritaanvragen op ??n dag zijn geen uitzondering meer. Dit maakt dat de handicar relatief veel kilometers aflegt. Om de chauffeurs de mogelijkheid te bieden om met perfect materiaal te werken ?n om onze minder mobiele inwoners het comfort te kunnen bieden waarop ze recht hebben, werd er begin oktober 2004 een splinternieuwe handicar in gebruik genomen.
De Handicar-Beveren is duidelijk populair. Dit is zeker mee te danken aan de toegewijde chauffeurs, allen vrijwilligers van het Rode Kruis, afdeling Beveren. Momenteel zorgen 20 chauffeurs voor de uitvoering van de aangevraagde ritten.

Beveren heeft nu ook een mobiliteitsambtenaar.
Er wordt de dag van heden bijzonder veel gesproken over mobiliteit. Het woord is "in". De regio Beveren zit er dan nog extra in omdat ze aanleunt bij Antwerpen. Om zich beter te wapenen tegen dit fenomeen en de toekomstige mobiliteitsvraagstukken heeft het schepencollege van Beveren een mobiliteitsambtenaar aangeworven. Kristen Schrevens werd in deze functie aangesteld. Zij is licentiate in de toegepaste economische wetenschappen optie transport-economie. In september 2005 zal zij een extra opleiding "verkeerskunde" aanvatten.
Het gemeentebestuur wil met de aanstelling van een mobiliteitsambtenaar meteen sterk staan om het groeiende mobiliteitsprobleem in de streek grondig aan te pakken. E?n van de eerste projecten van Kristen Schrevens, is het uitwerken van de rubriek "verkeer" op de gemeentelijke website. Maandelijks trekt de site meer dan 20 000 bezoekers. De website zal in de toekomst meer praktische info bevatten over lokale wegomleidingen en andere verkeersprojecten in de gemeente. Voor het uitwerken van deze rubriek wordt nauw samengewerkt met de lokale politie.

Let op met zwerfkatten
Om het probleem van de zwerfkatten aan te pakken heeft de gemeente Beveren de medewerking nodig van de inwoners. Geregeld melden inwoners dat er in hun buurt zwerfkatten rondlopen en voor overlast zorgen. Men meldt dit probleem best aan de gemeentelijke dienst milieubescherming of de lokale politie. Een andere mogelijkheid is om de zwerfkatten kosteloos laten behandelen in het dierenasiel in Sint-Niklaas.
E?n van de oorzaken van het zwerfkattenprobleem is het onverantwoorde gedrag van katteneigenaars die hun dieren vrij kweken en het nestje dan ergens uitzetten. Vele mensen denken ook dat "de pil" bij de kat onfeilbaar is. Niets is minder waar: vele katten spuwen ze gewoon uit of braken ze uit samen met haarballen. Een haarbal is een bal van ingeslikt haar in de maag van het dier, die opgebraakt wordt.
Goedmenende kattenliefhebbers geven de zwerfkatten vaak voldoende eten. Uit studies blijkt dat er op bepaalde plaatsen altijd zoveel katten zijn als er voedsel voorhanden is. Helaas doen deze katten niet aan geboortebeperking en krijgt men op korte tijd een te hoge dichtheid aan poezen. Hun natuur reageert hierop en ofwel ontstaan vechtpartijen waarbij een aantal dieren verdreven worden ofwel breken ziekten uit die een deel van de poezen doden. Het is dus van groot belang om, behalve in uitzonderlijke omstandigheden, geen extra voedsel te geven.
Om de ongebreidelde voortplanting bij katten tegen te gaan worden eigenaars van katten aangeraden om het dier te laten steriliseren. Deze preventiemaatregel voorkomt onverantwoord kweken en uitzetten van nestjes met verwildering van katten als gevolg.
De gemeente Beveren sloot hierrond een overeenkomst af met de Wase Dierenbescherming uit Sint-Niklaas. Inwoners uit Beveren kunnen zwerfkatten bij het dierenasiel in Sint-Niklaas  in de Passtraat 128, binnenbrengen. De dierenarts van het asiel zal de zwerfkatten onderzoeken en daarna castreren of steriliseren. Wie de zwerfkatten heeft binnengebracht zal gevraagd worden deze zelf terug uit te zetten. De kosten worden gedragen door het dierenasiel. Men hoeft dus niets te betalen aan het dierenasiel!
Bij duidelijke symptomen van ongeneeslijke ziekten of besmettelijke aandoeningen worden de dieren evenwel niet gecastreerd of gesteriliseerd, maar wordt euthanasie uitgevoerd. Wie wil kan bij de gemeentelijke milieudienst in de Gravendreef 5,  gratis vangbakken gebruiken om de zwerfkatten in op te vangen en te transporteren naar het dierenasiel.
Wanneer er op een bepaalde plaats te veel poezen zijn, willen sommige mensen ze neerschieten of vergiftigen. Dit is absoluut verboden. Katten zijn zeer nuttig, zoniet wordt een buurt binnen de kortste keren volledig ingenomen door muizen en ratten. De aanwezigheid van katten in leegstaande panden is noodzakelijk, anders kunnen knaagdierenplagen ontstaan. Een kat voedt zich voor 70 tot 90% met muizen. E?n muis heeft tot 100 nakomelingen per jaar. Het belangrijkste is om het aantal katten te beperken en de dieren zo gezond mogelijk te houden zodat ze kunnen overleven.
Indien men plaatsen kent waar er echt te veel katten rondlopen, meldt men dit best aan de milieudienst of de lokale politie.

Vakantie in mijn straat
De Beverse jeugddienst is op zoek naar toffe, originele vakantievoorstellen van kinderen tussen 10 en 14 jaar. In "Vakantie in mijn straat" krijgen ze de kans om activiteiten voor te stellen voor de komende zomervakantie. Zij kunnen hun droom ook gerealiseerd zien. Tijdens de selectiedag op zaterdag 14 mei zal een jury van kinderen en volwassenen bepalen welke 5 voorstellen met steun van de jeugddienst zullen doorgaan. De resultaten van "Vakantie in mijn straat" zullen in oktober worden voorgesteld tijdens de kinder- en jongerenprovincieraad te Gent.
Natuurlijk hebben originele, grappige, unieke en creatieve voorstellen een streepje voor. Bovendien is het de bedoeling dat de buurt, of vriendjes in het voorstel betrokken worden. De jury zal geen individuele voorstellen zoals "ik zou graag eens naar de bioscoop gaan", kiezen. De inzendingen moeten v??r 30 april op de jeugddienst binnen zijn.
Uit de ingezonden voorstellen worden er 5 winnaars geselecteerd. Zij krijgen de opdracht om hun voorstel effectief te realiseren. De jeugddienst helpt hen hierbij. Iedere winnaar krijgt 400 euro ter beschikking om de activiteit te doen slagen.
Het spel wordt eerlijk en fair gespeeld. Daarom zoekt de jeugddienst ook kinderen en volwassenen die in de jury willen zitten om de spelregels van het project mee te bepalen en de uiteindelijke voorstellen te beoordelen. Na een eventuele preselectie zullen op 14 mei de winnaars bekend gemaakt worden. Tijdens deze finaledag stellen de kinderen hun voorstel op een originele manier voor aan de jury.
Dit project doet mee aan de Oost-Vlaamse kinder- en jongerenprovincieraad. In oktober zal de jeugddienst samen met de winnaars naar Gent trekken en de resultaten via foto's, video e.d. er voorstellen. Er gaat dus nu een oproep aan alle kinderen in Beveren van 10 tot 14 jaar om hun eigen activiteit voor hun eigen buurt of straat,voor te stellen aan de jeugddienst.
Voor info: "Vakantie in mijn straat", jeugddienst, Zwarte Dreef 4, 9120 Beveren, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (F)