Te weinig opvolging na ingrijpende maagoperatie
REGIO. Mensen die een maagoperatie ondergaan om hun overgewicht tegen te gaan, zijn doorgaans tevreden met het gewichtsverlies maar worden onvoldoende opgevolgd. Dat blijkt uit een bevraging van het Socialistische Ziekenfonds van ruim duizend patiënten die een of meerdere maagoperaties hebben ondergaan.
In 2007 bevroeg het Socialistische Ziekenfonds bijna 1800 patiënten die in 2004 en 2005 een bariatrische ingreep hadden ondergaan. Dat is een maagverkleining waarbij een deel van de maag wordt dichtgeniet, een maagband of een gastric bypass waaarbij de maag wordt verkleind en wordt de dunne darm omgeleid. Van die groep zijn er nu ruim 1000 opnieuw bevraagt naar hun bevindingen. "De resultaten zijn erg positief. De patiënten verloren na de ingreep gemiddeld 30 kilogram, hun gewicht bleef relatief stabiel, hun geneesmiddelenverbruik daalde en hun algemene gezondheidstoestand verbeterde. Met die kanttekening dat een maagoperatie geen wonder- maar een laatste redmiddel is.", weet dokter Patrick Gallo.
Uit de gesprekken met de patiënten bleek ook dat slechts 10% effectief wordt opgevolgd. Daardoor voelden heel wat patiënten zich na hun operatie aan hun lot overgelaten. Zij verwachten meer deskundig advies en begeleiding op het vlak van gezondheidsvoorlichting en -begeleiding. "Bond Moyson startte een jaar geleden al met een terugbetaling voor wie een zorgpad volgt voor en na een obestitasoperatie, zoals dat bijvoorbeeld in het UZGent bij Prof. dr. Van Nieuwenhove loopt. Patiënten krijgen van het ziekenfonds een deel van de kosten van de opvolging terugbetaald. Het gaat daarbij om dieetadvies, psychologische ondersteuning en bewegingsadvies", aldus Sarah Willockx, provinciaal secretaris van Bond Moyson in Oost-Vlaanderen.
verdubbeling aantal patiënten
Jaarlijks laten zo’n 11.000 mensen met obesitas een bariatrische ingreep uitvoeren, dat is dubbel zo veel als tien jaar geleden. "Het aantal mensen met obesitas neemt nog altijd toe. Daarbij komt dat de ziekteverzekering sinds 2007 duidelijke richtlijnen heeft vastgelegd met betrekking tot de terugbetaling van dit soort ingrepen. Daardoor is de financiële drempel sterk verlaagd.", aldus dokter Patrick Galloo. Galloo vindt een maagoperatie een laatste redmiddel die pas kan worden toegepast als alle andere mindelen zoals een dieet, gezonde voeding en meer beweging geen resultaat hebben opgeleverd. De arts waarschuwt ook: "Een chirurgische ingreep blijft pijnlijk, is niet zonder risico en de kans op blijvende kleine ongemakken is reëel." (mb)