sp.a-Kruibeke wil lokaal Kyoto-protocol


GROOT-KRUIBEKE. De sp.a van Kruibeke is van mening dat ook steden en gemeenten een belangerijke rol kunnen spelen in het naleven van het Kyoto-protocol dat op 16 februari zo goed als wereldwijd in werking trad. In dat protocol verbinden de industrielanden zich ertoe om de broeikasgassen sterk te verminderen. Die afspraken richten zich voornamelijk op de nationale overheden maar de sp.a roept de gemeente op om een lokaal Kyoto-protocol te ondertekenen en een actieplan uit te werken. Voor sp.a-Kruibeke is de opstart van het windmolenpark langs de E17 een uitgelezen moment voor het ondertekenen van dit protocol. sp.a zal dit dan ook op de gemeenteraad van 21 maart aankaarten. De sp.a wil er een duidelijk signaal uithalen dat vele inwoners van Kruibeke sterk betrokken zijn en dat ook in de gemeente, die een voorbeeldfunctie heeft, aandacht moet zijn voor energiebesparingen en hernieuwbare energie. Momenteel worden door de bvba Fortech drie windmolens opgericht nabij de autosnelweg E17. Samen zullen zij een productie van 6 MW of 11,5 kWh/jaar. Omwonenden konden mee participeren in de bouw van de windmolens via de CVBA Wase Wind. De Kruibekenaars hebben hier massaal op gereageerd, bijna de helft van de aandeelhouders komt uit de gemeente.
De Bond Beter Leefmilieu steunt de gemeenten die een lokaal Kyotoprotocol ondertekenen. Zo'n gemeentelijk protocol bevat drie ambities. Eerste doelstelling is een daling van het energieverbruik met 1% per jaar. De tweede is - parallel aan de algemene Kyotodoelstellingen - een vermindering tegen 2010 van de uitstoot van broeikasgassen met 7,5% ten opzichte van 1990. Met het derde niveau speelt de gemeente in op een lange termijn visie die reducties voorziet tot 70%. De acties zijn zowel gericht naar het eigen patrimonium van de gemeente als naar specifieke doelgroepen zoals inwoners, landbouw en bedrijven.
De sp.a hoopt dat Kruibeke met het aangaan van een lokaal Kyoto-protocol een voorbeeld voor het Waasland wordt. Het uitwerken van het actieplan kan gebeuren zonder zware financi?le inspanningen, er zijn bovendien terugverdieneffecten mogelijk door het zuiniger omgaan met energie op de eigen diensten en in de eigen gebouwen.(F)