Scheldeland met Actieplan promotie

REGIO. Het toeristisch samenwerkingsverband "Scheldeland-Langs Schelde, Dender en Rupel", is gegroeid uit een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Antwerpen, in samenwerking met steden, en gemeenten uit de regio. Dat maakt dat de Wase regio er van nabij bij betrokken is.

Het was toerisme Antwerpen (TPA) dat na 2002 toenadering zocht met Toerisme Oost-Vlaanderen (TOV) omdat het Antwerpse Rivierenland te klein was om de concurrentie aan te gaan met andere regio's. Er kwam aldus een alliantie met Schelde -en Denderstreek. Na het ondertekenen van een samenwerkingscharter, werd besloten voor 200-2008, gezamenlijke initiatieven uit te werken op vlak van marketing, planning en productenontwikkeling. Dit zal gebeuren onder de noemer "Scheldeland-Langs Schelde, Dender en Rupel".


De uitbouw van deze volwaardige, marktconforme toeristische regio zal moeten resulteren in een stijging van de inkomsten die in de regio uit toerisme worden gehaald. Deze stijging moet er op termijn toe bijdragen dat de welvaart in deze regio ook toeneemt. Dat is het doel van de samenwerking.
Daarvoor zijn er dan weer andere doelstellingen die via "Scheldeland-Langs Schelde, Dender en Rupel", moeten worden verwezenlijkt. De toeristische overnachtingen in de regio, het aantal bezoekers van dagattracties of evenementen en het aantal bezoekers van erkende infokantoren, zal zich positief moeten verhouden ten opzichte van de evolutie op Vlaams niveau.


Om die doelstellingen te bereiken moeten de beleidsverantwoordelijken en beleidsadviseurs, gesensibiliseerd worden om initiatieven te nemen om de toeristische aantrekkingskracht en belevingswaarde van de regio te verhogen. Maar ook om het maatschappelijk, economisch en ruimtelijk draagvlak om toeristen te ontvangen, te vergroten.
In de Vakantiegids Scheldeland, wordt de regio omschreven als de driehoek Antwerpen-Brussel-Gent. Water vloeit er als een blauwe draad door met de Schelde, Dender en Rupel. Maar waterrecreatie wordt ook onderschreven door de mondingen van de Durme, Nete, Dijle, Zenne en enkele kanalen.


Vanuit het Waasland kan geproefd worden van de typische sfeer langs autovrije jaagpaden en dijkwegen. Heel wat sympathieke veermannen zetten gratis toeristen over en in Kruibeke en Bazel-Kallebeek en vanaf Pasen ook in Doel, staan heuse veerboten ter beschikking. Langs de kant van Temse zit men gauw in een "Stille-Waters-decor" en in de ongerepte natuur van Klein-Brabant. De Rupelstreek sluit aan om de toerist te herinneren aan het boeiend verleden van dit klei-en steenbakkersgebied langs het water.


Tegenover andere toeristische regio's die naar water verwijzen, zoals Maasland en Leiestreek, moet Scheldeland vooral de gastronomie een onderscheidende rol spelen. "Water en gastronomie" moet het etiket worden. Scheldeland- Langs Schelde, Dender en Rupel", heeft maar liefst 7 restaurants die in de Michelingids een ster bezitten. Maar dat is maar een klein element vergeleken met het rijke gamma van restaurants en eethuisjes in de regio. Ze produceren typische drankjes en gerechten. Vaak zijn de streekgerechten historisch verbonden aan de regio. Denken we maar aan paling of asperges.


In het actieplan van Scheldeland wordt gesproken over "Water beleven & culinair genieten". En zo wordt meteen gedacht aan de slagzin: "Scheldeland, moet je doen watertanden!". Er zal dan ook worden gestreefd om vooral 'lekker eten' en 'wandelen' nieuwe impulsen te geven.(F)