Genieten van kerststallenroutes in Melsele en Zwijndrecht

MELSELE/ZWIJNDRECHT. Straks, nadat Sinterklaas, onze schoentjes heeft gevuld, is er plaats voor de vreugde en pracht rond kerstmis. Voor de vreugde moet je doorgaans zelf zorgen, voor de pracht steekt de Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden al jaren graag een handje toe. De Wase afdeling heeft de autoroutes 'Scheldekant' en 'Het Land van Beveren' en wandelingen in Melsele en Zwijndrecht gebundeld. 

De autoroutes zijn zo opgesteld dat deelnemers zelf het start- en eindpunt kunnen kiezen. Alle tochten kunnen gereden of gewandeld worden tussen half december maar de federatie raadt aan om de tochten pas te doen vanaf kerstmis. "Omdat we niet kunnen garanderen dat alle kerststallen half december al opgesteld staan.", klinkt het. Bij Driekoningen is het alweer gedaan. De federatie heeft nog een tip: "Wegens de feeërieke verlichting in tuinen en aan woningen, is deze tocht aan te bevelen bij valavond."

De kerststallenroute is een initiatief van Melsenaar Jan Holvoet, sinds decennia begeesterd door de kerstsfeer en trotse eigenaar van een flinke kribbeverzameling. Het idee voor een kerststallenroute ontstond eind jaren '80 bij een bezoek van KWB Melsele aan kerststallen in de Kempen. In 1991 was zijn eigen kerststal in Melsele een feit en later volgde de eerste kerststallenroute die ondertussen is uitgegroeid tot een vaste waarde in de regio.

De meest bijzondere of opvallende kerststal kiezen is voor Jan Holvoet geen eenvoudige opdracht. "Elke kerststal is anders, heeft zijn eigenheid, zoals bij de mensen: ieder bekijkt het door zijn eigen ogen. De ene vindt het mooi en de andere weer niet.", antwoordt Holvoet. Over de bedoeling van de kerstallenroute is hij duidelijker: "Ons doel van de vereniging Vlaamse kerststallenvrienden is de traditie van 'het Stalleke van Betlehem' blijven bekend maken aan onze bevolking. Want inderdaad, er zijn nog weinig stalletjes in de huiskring te vinden... wel bomen en pakjes." Die teruglopende belangstelling heeft voor de federatie gevolgen. "Waarschijnlijk er daarom in december 2013 een punt gezet worden achter de kerststallenroutes langs de Scheldekant en in het land van Beveren. Het zal dan de 20ste maal zijn, wat reden heeft tot feesten en een speciale wandeling."

Voor de route van dit jaar wist Holvoet nog te melden dat er in de KWB-stal van Melsele nieuwe beelden komen, er een stal is bijgekomen aan de Mispellaan 15 en dat er in de wijk Ter Vesten een volledige nieuwe stal met beelden komt. (mb)

Bekijk hier de folder met de beschrijving van de kerstallenroutes en andere kerstactiviteiten.

 

Lees ook:

HULST (NL). Tijdens de kerstvakantie liep in Hulst voor het tweede jaar op rij een kerststallenroute langs een veertigal plaatsen in de stad. Bij elke kerststal moesten deelnemers een puzzelvraag...

BEVEREN. Het gemeentebestuur van Beveren organiseert op woensdag 28 december een sfeervolle fakkeltocht langs een tiental kerststallen in Melsele.De wandeling start om 19 uur aan de kerststal op...

HULST (NL).  Vanaf vandaag baadt de Nederlandse vestingstad Hulst in de kerstsfeer. Aan ruim 50 etalages en ramen van bewoners zijn allerlei kerststallen te zien. De kerstallen zijn opgenomen in...