Een goed rapport voor bibliotheek van Sint-Gillis

SINT-GILLIS -WAAS. De bibliotheek van Sint-Gillis heeft deelgenomen aan een Vlaams gebruikersonderzoek en het rapport daarover werd nu voorgelegd. In totaal namen 32.041 bibliotheekgebruikers , ouder dan 18 jaar en komende uit 165 bibliotheken, deel aan het onderzoek. Er was ook 1 bib uit Nederland.  Op een totaal van 309 Vlaamse bibliotheken betekent dit dat meer dan 1 bibliotheek op 2 heeft deelgenomen aan het onderzoek. Daarenboven zijn de deelnemende bibliotheken zowel qua type en geografisch goed gespreid.
De bibliotheek van Sint-Gillis-Waas is ingedeeld in Cluster II op basis van collectie -en personeelsgegevens van het jaar 2002.  De bibliotheken in deze cluster bezitten aanzienlijk meer muziek-cd's  en cd-rom's.  Maar ze hebben weinig dvd's en video's.  Qua boekenaanbod bezitten ze ongeveer dubbel zoveel jeugdboeken, fictieboeken voor volwassenen en non-fictionboeken voor volwassenen, dan de bibliotheken uit cluster I.  In deze bibliotheken zijn gemiddeld 6,2 personen voltijds tewerkgesteld.
In het rapport wordt het profiel van de bibliotheekbezoeker van de gemeente getypeerd. En dat komt neer op meer vrouwelijke dan mannelijke bibliotheekbezoekers, meer jongeren dan ouderen en meer hooggeschoolden dan laaggeschoolden Het bezit van een PC en internet is breed verspreid onder bibliotheekgebruikers. Sint-Gillis heeft weinig occasionele lezers en veel leners zijn reeds lid vanaf hun kindertijd. De lidkaart is grotendeels voor persoonlijk gebruik.
Het aanbod van de bibliotheek en het feit dat men bibliotheekbezoek kan combineren met andere activiteiten, zijn de voornaamste redenen om naar een bibliotheek buiten de eigen gemeente te gaan. Boeken zijn nog steeds de belangrijkste publiekstrekker van bibliotheken.
De meerderheid bezoekt de bibliotheek maandelijks of vaker en 3 op 4 leners trekken maximum een half uur uit voor een bibliotheekbezoek. Ze komen meest op een gewone werkdag 's avonds of zaterdagvoormiddag. 3 op 10 bibliotheekgebruikers komt naar de bibliotheek zonder een weldoordacht plan. Ze zoeken hun materialen voornamelijk door te grasduinen in de bibliotheek of door rechtstreeks naar het materiaal van zijn of haar keuze te gaan. Computers worden relatief weinig gebruikt in de bibliotheek
In het rapport staat ook dat de bibliotheekgebruiker tevreden is over de beschikbaarheid van nieuwe materialen. De kinder -en jeugdboeken worden het best beoordeeld en de slechtste beoordeling gaat naar grote letterboeken, de anderstaligen en de dichtbundels. De tijdschriften kregen een uitstekende beoordeling.
De meerderheid of 67 % is tevreden met de dienstverlening en de huidige openingstijden en is zeer tevreden over de werking en de infrastructuur van de bibliotheek
De bezoekers die niet tevreden zijn over de huidige openingstijden zouden de bibliotheek graag vaker open zien op een zaterdagnamiddag en/of zondagvoormiddag.
Het gebruikersonderzoek leverde nog veel meer gegevens op die in een volgende fase worden geanalyseerd en gerapporteerd.(F)