Politie wil actief aanwezig zijn op terrein van drugs

BEVEREN. Commissaris Patrick Boons, die bij de lokale politie de problematiek rond drugs opvolgt, is best tevreden over de werking op dat vlak. Uit de cijfers en werking van 2004 is gebleken dat de gemaakte keuzes rond de doelgroepen en de ondernomen acties, de juiste waren. Er was een mooie mix van preventie, repressie en nazorg. De politie nam als doelgroepen de drugs op de openbare weg, op fuiven, in en rond cafes, dancings en scholen.

De doelstelling van de Beverse politie is het beheersbaar houden van de verkoop en gebruik van drugs met inbegrip, de overlast die er mee gepaard gaat. Specifiek wordt de relatie gelegd naar de jeugdigen tot ongeveer 25 jaar. Maar ook het beheersbaar houden van drugs rond scholen, cafés, dancings, ontmoetingsplaatsen langs de openbare weg en thuis, hoorden tot de doelstelling.


De politie hield langs de openbare weg 62 acties waarbij 11 PV's van verkoop en 39 PV's van bezit of gebruik werden opgemaakt. Bij de acties werden in beslag genomen: 747 g cannabis-marihuana, 590 g amfetamines-speed, 187 stuks XTC, 71 g cannabis-spacecake, 44 g cannabis -hasj, 28 g coca? en 25 stuks joint. Verder ook 655 euro, 2 auto's en 3 GSM's.


In 2004 waren er 6 doelgerichte controles op fuiven en daarbij werd 1PV opgemaakt van verkoop en 3 voor bezit/gebruik. Er werden 59 stuks XTC gevonden, 13 g cannabis-marihuana 1 g en 2 joints. Ook hier was er 1 auto bij betrokken.


Drugs aan dancings/café werd uiteraard mee bepaald door de feiten aan dancing Creamm. De politie hield 53 acties. Het resultaat was het vinden van 204 stuks XTC plus nog eens 671 ml vloeibaar XTC, 62 g amfetamines-speed, 58 g cannabis -marihuana, 13 g cannabis-spacecake, 2 g cannabis-hasj,  26 g coca? en 7 stuks joints. Verder ook 843 euro, 6 auto's en 3 GSM's. Bij dat alles telde de politie 5 PV's op voor verkoop van drugs en 102 voor bezit/gebruik.
Bij 19 gevoerde acties aan de scholen werd enkel 6 g cannabis -marihuana gevonden. Er werden, 2 PV's van bezit/gebruik opgesteld. In de schoolomgeving gaat het meest om softdrugs maar of de cijfers een juist beeld geven is zeer de vraag.


De Beverse politie heeft ook nog andere terreinen waar werk wordt geleverd in de bestrijding van druggebruik. Een grandioos succes werd het uitreiken van de 'Drugpreventieprijs". En gans jaar door werden activiteiten georganiseerd door het Koninklijk Atheneum Beveren dat een oude bus omvormde tot het "Cocawietje" waarin alles over drugpreventie kon worden bezocht. De drugbus stond op KSK Beveren en op de Beverse Feesten. In oktober mocht het K.A. dan ook de drugpreventieprijs in ontvangst nemen samen met een oorkonde.


Ook het project MEGA voor de scholen, wat staat voor  Mijn Eigen Goed Antwoord, kreeg er weer 3 meewerkende scholen bij zodat er nu al 17 van de 19 basisscholen bij MEGA horen. De politie gaf ook 18 drugpreventievoordrachten en reikte 307 brochures "Jongeren en druggebruik" uit. Het is een leidraad voor de ouders. In 2005 zal de politie dit project zeker bestendigen.


De doelstellingen voor 2005 werden door commissaris Boons op een rij gezet. Daaruit blijkt dat de Beverse politie aan elke vraag om info van uit de bevolking, gevolg zal geven door onder meer het geven van voordrachten rond preventie of zelfs gepersonaliseerd advies. Trimestrieel zal ten minste 1 gerichte actie worden uitgevoerd rond een dancing, cafe, fuiflocatie, openbare weg of housegebruik/ housedealing.


Tijdens de schoolmaanden zal de politie maandelijks tenminste 1 gerichte actie uitvoeren rond de scholen in verband met druggebruik en -dealing. Er zal daarbij aandacht zijn voor het tijdstip voor, tijdens of na de lessen.
Het is ook een doelstelling dat de sociale dienst van de politie alle lokale druggebruikers, die als problematisch worden beoordeeld, zullen opgevolgd worden. Systematisch zal ook de naaste omgeving van de druggebruiker, met voornamelijk de ouders, de brochure "Jongeren en druggebruik" worden overhandigd. Tegen juni 2005 zal ook een eerste versie van "intranet drugs" operationeel zijn. Tegen 31 december 2005 zal ook en eerste versie van het dienstbericht "Project Drugs" met info, werkwijzen, procedures e.d., kunnen verspreid worden. Tenslotte wil de Beverse politie ook participeren aan elke actie rond drugs die uitgaat van de federale politie en die invloed kan hebben op Beveren.(F)