IJzerbedevaart brengt brengt familie gesneuvelde Vlamingen en Waalse korporaal samen

TEMSE. De IJzerbedevaart van zondag 26 augustus wil een boodschap van Vrede, Vriendschap en Verdraagzaamheid brengen. Om die boodschap kracht bij te zetten en een gezicht te geven, brengt het IJzerbedevaartcomité de dichtste nabestaanden van de families van de gebroeders Van Raemdonck uit Temse en Amé Fiévez uit Calonne-Antoign samen. De broers en de Waalse korporaal sneuvelden samen in maart 1917 in W.O. I. De families ontmoetten elkaar voor het eersteop donderdag 9 augustus. Vergezeld van de leiding van het comité bracht het gezelschap een bezoek aan de IJzertoren. Aan het graf in de crypte werden bloemen neergelegd. Daarna werd een bezoek gebracht aan het Van Raemdonck-monument in Steenstrate-Zuidschote in Ieper. Luc De Ryck schonk het allerlaatste beschikbare exemplaar van zijn boek over de gebroeders Van Raemdonck aan Pierre Fiévez, zoon van de broer van Amé Fiévez. 

geschiedenis
 
In de nacht van 25-26 maart 1917 sneuvelden de gebroeders Van Raemdonck uit Temse samen met de Waalse korporaal Amé Fiévez uit Calonne, een gebeuren dat decennialang voor verhit twistgeschrijf heeft gezorgd tussen Vlamingen en Walen. Vlamingen stelden dat de broers in elkaars armen stierven, terwijl Walen beweerden dat Fiévez en Frans Van Raemdonck op elkaar lagen. De voorstelling van zaken was belangrijk, omdat de broers in de propaganda van de Vlaamse Beweging werden aangewend als symbolen van de Vlaamse strijd aan de IJzer (en van Broederliefde). Het in elkaars armen sneuvelen trok op bijzondere wijze de aandacht. De Walen zagen in hun voorstelling van zaken een Belgisch symbool: de eenheid van Vlamingen en Walen.

boek

In zijn boek 'Terug naar niemandsland - De geschiedenis van de gebroeders Van Raemdonck: mythe en werkelijkheid' reconstrueert Luc De Ryck de historische werkelijkheid. Hij concludeert dat de broers zeer goed gekozen symbolen zijn, maar dat - eigen aan politieke propaganda - aan die terechte voedingsbodem elementen zijn toegevoegd of aangedikt, die niet stroken met de werkelijkheid. Zo lagen de broers niét in elkaars armen, maar op enkele meter afstand; Frans Van Raemdonck en Amé Fiévez lagen op elkaar. Het boek, dat in 1996 verscheen, kende 2 drukken en is al jaren uitgeput. Een derde,geactualiseerde druk wordt voorzien met het oog op de 100ste verjaardag van het begin van W.O. I. (mb)
 
 

 

Lees ook:

TEMSE. Het boek 'Terug naar niemandsland - De geschiedenis van de gebroeders Van Raemdonck: mythe en werkelijkheid' van Luc De Ryck wordt opnieuw uitgegeven. Het boek verscheen voor het eerst in...