Bibliotheek Haasdonk tijdelijk gesloten wegens inrichtingswerken


HAASDONK. De verbouwingswerken aan de bibliotheek naderen stilaan de eindfase. Omwille van de herinrichting zal de bibliotheek gesloten zijn van woensdag 9 maart tot en met vrijdag 1 april. Het computersysteem houdt rekening met de sluitingsperiode, zodat eventuele boetes vermeden worden. De verbouwingen aan het voormalig gemeentehuis aan het Verwilghenplein gingen reeds op 28 juni 2004 van start. De achterkant van het complex werd aangepakt. Er komen nieuwe culturele lokalen en de bibliotheek wordt met maar liefst 56 m2 uitgebreid. Daarbij werd het esthetische aspect niet uit het oog verloren. Zo zal de bib visueel en ruimtelijk aansluiten bij de bestaande gebouwen. De achtergevel van het bestaande gebouw werd weggenomen om de nieuwe ruimte bij de bestaande op te nemen. De bibliotheek is nu toegankelijk via een aangename en uitnodigende inkom.
Het architectenbureau D'Anvers-Geerts-De Rijck uit Melsele, met Tom De Rijck als projectarchitect, werd door de gemeente Beveren voor deze opdracht aangesteld. Tijdens de werken bleef de bibliotheek steeds open voor het publiek. De tijdelijke sluiting van de bibliotheek is echter noodzakelijk omdat het oude gedeelte van de bibliotheek moet worden heringericht met nieuwe vloer, nieuwe verwarming, schilderwerken, plaatsen van nieuw meubilair, herinrichting bib.
De uitbreiding van de bibliotheek was een noodzaak vermits ze slechts 70,80 m? groot was. Deze oppervlakte was te klein in verhouding tot het aanbod. De boekenrekken stonden te dicht op elkaar en er was geen aangename zitplaats om ter plaatse tijdschriften door te nemen. Er was bovendien onvoldoende plaats voor een bijkomende pc voor internetgebruik. Door de uitbreiding werden de knelpunten weggewerkt: er is meer loopruimte tussen de boekenrekken, meer zitruimte aan de PC's voor online opzoekingen en een rustige leeshoek.
Maar de werken zijn nog lang niet gedaan want in de volgende weken en maanden wordt verder gewerkt aan de afwerking van de lokalen van de culturele verenigingen en de sanitaire installaties. Ook de buitenaanleg vraagt nog de nodige aandacht. Tenslotte komt er een lift in het gemeentehuis tot op de 2de verdieping en wordt het gebouw verder aangepast in functie van brandveiligheid.
Vanaf zaterdag 2 april zet de Haasdonkse bibliotheek de deuren terug wagenwijd open volgens de normale openingsuren maar de offici?le opening van de bibliotheek ?n culturele lokalen is gepland in september 2005 (F)