Kort nieuws, aflevering 14

Nieuwtjes kriskras doorheen de regio. Uit Zwijndrecht: de leesgroep in bib, de ju-jitsu internationaal goed, de buitenschoolse kinderopvang, betere openbare verlichting in Burcht, gemeente verhuurt gronden en bouwen in Burchtsestraat. Verder de gratis activiteiten voor de senioren in De Beuken Beveren, de Paasacties van de zelfstandigen in Kruibeke en Vrasene, een lintje met lieve woorden voor Kruibeekse sportlaureaten, zoektocht door toeristisch Waasland, 60 jaar Chiro Spiraal in Rupelmonde, het biljarttornooi 25-64 van de BBF, Groep Signaal met een kunsttentoonstelling over religie

Senioren in maart in Dienstencentrum De Beuken
BEVEREN. Het OCMW zorgt er voor dat ook in maart de senioren weer een rijke waaier aan activiteiten voorgelegd krijgen. Op maandag 7 maart wordt om 14.15u in De Beuken, de film "A Beautiful Mind" vertoond. Maandag 14 maart om 14.15u is er een Half-Vastenfeest met een spetterende carnavalshow en de best verklede deelnemers krijgen een prijs. Maandag 21 maart om 14.15u staat het optreden van Tina Rosita op het programma. Verder is er elke woensdag seniorengymnastiek van 10.30u tot 11.30u. Kaarters komen aan hun trekken op elke maandag, dinsdag en donderdag van 13.30u tot 17u en dat voor whist en bieden. De cafetaria is alle werkdagen open tussen 14 en 17u met consumpties aan democratische prijzen . En wie kranten, tijdschriften of boekjes wil komen lezen kan gratis terecht in de leeszaal. De toegang is voor alles gratis.

 

Leesgroep bibliotheek
Zwijndrecht. Op 21 maart wordt in de bibliotheek binnen de 'Leesgroep' het volgende boek besproken. Dat wordt 'In ongenade' van de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee. Wie ge?eresseerd is, kan dit boek enkele weken vooraf uitlenen. Er worden steeds verschillende exemplaren voorzien via het interbibliothecair leenverkeer.  Het is ook nog steeds mogelijk om aan te sluiten bij de leesgroep. Info: bibliotheek, tel. 03.250.49.42

 

Ju Jitsu Zwijndrecht internationaal goed
Zwijndrecht. De Ju-jitsuclub Ippon was actie in het Nederlandse Heerlen en behaalde er goede resultaten. In de duo-games beloften zat er goud in voor Olivier Chovau - Dwayne Van Goethem terwijl Nathan Huysmans - Sebastiaan Breugelmans 3de werden. In reeks 2 der beloften ging het brons naar Quinten De Wolf-A?n Devos.
Bij de miniemen-cadetten ging Ippon zowel met goud als zilver aan de haal en dat met Jordi Labout-Joachim Van Hoye en Brenda Huysmans- Charis Gravensteyn.
In de reeks Heren-mix '88 en vroeger, wonnen Elena Torfs en Youness Dalaa het brons. In de fighting -69 kg behaalde Iponner Anthony Van Hal de 3de plaats.

 

Buitenschoolse Kinderopvang
Zwijndrecht/Burcht. De buitenschoolse kinderopvang kreeg in 2005 een ander administratief uitzicht. Het is nu mogelijk de kostprijs van de opvang af te trekken van de belastingen. De gemeente heeft een computerprogramma om de documenten voor de belastingaangifte aan te maken. Voor een vakantieperiode moeten de ouders niet meer op voorhand betalen, wel nog inschrijven. De bijdragen worden reeds vanaf september 2004, bij het begin van het nieuwe schooljaar, verhoogd van 0,64 euro naar 0,70 euro voor een begonnen half uur. Dat gebeurde in opdracht van Kind en gezin. Kinderen tot 12 jaar kunnen er terecht.

 

Werk aan openbare verlichting
Burcht. In gedeelten van de Boomgaardstraat, Reynerslaan en Vrijheidstraat is uit een controle gebleken dat de openbare verlichting moest aangepast worden. In de Boomgaardstraat hing het laagspanningsnet nog aan de gevels van de woningen. Volgens het "derde-generatiecontract", moet dat ondergronds gebracht worden. Ook het net voor de openbare verlichting wordt meteen aangepast met vernieuwing van bestaande lichtpunten, lichtpalen en gevelarmaturen. Het straatbeeld zal zo mooier ogen en er zal een betere lichtkwaliteit zijn in de drie straten. Het project omvat het plaatsen van 15 lichtmasten met armuitsprong en een lichtpunthoogte van 8 meter. Er zullen in totaal 30 nieuwe toestellen worden geplaatst. Er is een som mee gemoeid van 32.145 euro.

 

Gemeentelijke grond verhuurd
Zwijndrecht. In het gebied rond de Vliet-en Polderstraat, heeft de gemeente sedert 1994 grond in eigendom. Een groot deel daarvan zal bij een boomplantactie worden beplant maar er is ook een stuk bij dat gewoon blijft liggen. Bewoners uit de omgeving vroegen om dat perceel te mogen huren om hun hobby met hun paarden er te kunnen uitoefenen. De gemeente ging daarmee akkoord.

 

Bouwen
Zwijndrecht. Aan de Burchtsestraat zal nog kunnen gebouw worden want op 18 januari werd de rooilijn er bij koninklijke besluit goedgekeurd. De gemeente kan zo grondstroken verkopen aan EXTENSA waarmee een overeenkomst was aangegaan in 2003 en waardoor de verkaveling daar wordt uitgebreid. Verder wordt ook werk gemaakt van de nieuwe verkaveling in het binnengebied tussen de Suikerdijkstraat-Verbrandendijk en Polderstraat. De gemeente heeft daar ook gronden in gebracht met de overeenkomst van ruil met de verkavelaar.

 

Paasacties der zelfstandigen staan op punt
KRUIBEKE/VRASENE. Het UNIZO afdeling Kruibeke organiseert reeds voor de 8ste maal een Paasactie. Dit jaar gaat de ze door op Paaszaterdag 26 maart en/of naar keuze volgens de openingsdagen van de winkelierszaak, op Paaszondag 27 maart. Bij het bezoek van de klanten aan de deelnemende winkeliers ontvangen zij een plastieken paaseitje, met daarin een klein choco -paaseitje. Bovendien kunnen zij in ? van de vele plastieken eitjes een winnende prijs aantreffen onder de vorm van een reuzengrote Chocoladen Paashaas. Op die manier worden in totaal ongeveer 3.500 paaseitjes en ongeveer 250 Paashazen verdeeld onder de klanten.
In Vrasene is de Paasactie al gestart op zondag 27 februari en, loopt tot 28 maart. Omdat maar liefst 117 zelfstandgen, vrij beroepers en KMO's een bijdrage leverden kan ZOV of Zelfstandig Ondernemen Vrasene een stempelactie uitbouwen waar een prijzenpot van 2.500 euro aan verbonden is. De hoofdprijzen zijn een laptop, een waardebond van 250 euro en nog ? van 125 euro. Verder zijn er nog heel wat waardebons. Voor de kinderen zijn er leuke extraatjes met een kleurwedstrijd tot 6 jaar, een teken -of knutselwedstrijd tot 10 jaar en een po?ewedstrijd tot 12 jaar. Mooie prijzen te winnen en voor elke deelnemer een geschenkje.
De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 22 april in het OC aan de Nieuwe Baan.

 

Het lintje met lieve woorden
KRUIBEKE. Willen is Kunnen was op de sportlaureatenhulde goed vertegenwoordigd want er waren 5 Belgische Kampioenen met Vincent Welter , Said  Tchapanov , Andy van Landeghem , Semih Arslan en Antour Biybliatov. Na een kort interview met Andy Van Landeghem kregen de atleten ook hun aandenken: een lintje met veel lieve woorden op en waaraan zij sleutels konden hangen en daarbij kregen ze nog een handdruk ook. WIK vroeg zich af in het clubblad of een Belgische titel in Kruibeke niet meer waard is of is het armoe troef of gebrek aan respect. Hoe de atleten erover dachten was duidelijk te merken, want eens van het podium gestapt verdwenen zij zo snel mogelijk uit de zaal morrend over de verloren trainingsavond en het gebrek aan erkenning voor hun prestaties door de sportdienst en het gemeentebestuur van Kruibeke. De worstelaars liggen er niet meer wakker van en denken reeds  aan het BK Grieks -Romeins dat op zondag 13 maart in het sportcomplex van ULB te Brussel wordt betwist. Daar zal WIK Kruibeke op zondag 20 maart ook deelnemen aan het Tornooi Grieks-Romeins -vrije stijl. Het Internationaal Jeugdtornooi vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 en zondag 26 juni in de Sporthal van Beveren.

 

Zoektocht door het toeristisch Waasland gestart
WAASLAND. Het feestprogramma '50 jaar Toerisme Waasland vzw' krijgt met een zoektocht door het Waasland, een rode draad. De start van het feestjaar werd afgelopen zondag gegeven met een academische zitting te Sint-Niklaas waarop het feestprogramma en het nieuwe Waaslandbier werden voorgesteld.
In de loop van 2005 wordt in elke Wase gemeente een activiteit rond een bepaald thema georganiseerd  rond watertoerisme, monumenten, fietsen. In de zoektocht wordt over elk van de 11 gemeenten een vraag gesteld. Tijdens elke activiteit wordt bovendien een extra tip gegeven die het vinden van het antwoord op die vraag moet vereenvoudigen. Dus hoe meer evenementen men bezoekt, hoe meer kans men maakt om alle vragen juist te beantwoorden.
 De zoektocht startte op 1 maart en loopt tot 6 december 2005. Deelnemingsformulieren zijn vanaf het eind van deze week te koop aan 1,50 euro, bij alle Wase infokantoren of gemeentebesturen voor gemeenten die geen infokantoor hebben. De winnaars krijgen mooie prijzen. De Feestkrant en folder met het programma zijn eveneens daar verkrijgbaar. Vanaf 7 maart zijn bij Toerisme Waasland geschenkverpakkingen met het Waaslandbier beschikbaar.

 

60 jaar Chiro Spiraal
RUPELMONDE. Chiromeisjes De Spiraal uit Rupelmonde werd opgericht in 1945 en gaat het 60-jarig bestaan vieren. Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 maart organiseren zij een heus feestweekend met receptie, swingpaleis, fuif, wandelzoektocht en kindernamiddag. Alles vindt plaats in de Sint-Jan Berchmansschool, Zoete Moederstraat 30 A in Rupelmonde.
Op vrijdag 18 maart om 19u wordt het startschot gegeven met een eucharistieviering. Leden en leiding zorgen zelf voor de muzikale invulling onder leiding van Leo Claus. Aansluitend om 20u vindt er een feestelijke receptie plaats voor leden, ouders, oud-leiding en andere chiro -sympathisanten. Er zal ook een tentoonstelling zijn met foto's en attributen van 60 jaar De Spiraal. Zaterdag 19 maart om 20.30u wordt de SJB-school op stelten gezet voor een professioneel Swingpaleis. Een mannelijk en een vrouwelijk panel, samengesteld met gekende personen uit Groot-Kruibeke, nemen het tegen elkaar op in dit spel. Uiteraard worden zij bijgestaan door het aanwezige publiek dat ook verdeeld is in een jongens- en meisjeskamp. Rond 23u wordt het feest voortgezet met een fuif voor jong en oud. Een kaart voor de hele avond kost 5 euro, wie enkel naar de fuif komt, betaalt 3 euro aan de kassa. Zondag 20 maart is er nog een wandelzoektocht en een kindernamiddag. De wandelaars vertrekken met pen en papier in de hand tussen 13.30 en 14.30u in de SJB-school. Zij mogen onderweg enkele leuke verrassingen verwachten. Deelname is 5 euro per persoon, verenigingen 10 + 1 gratis. Terwijl de volwassenen wandelen, worden de kinderen tot 12 jaar geanimeerd in de SJB-school. Vanaf 13.30 uur kunnen zij er terecht voor allerlei leuke spelletjes en een springkasteel. Deelname bedraagt 2 euro Inschrijven kan bij Evy Boel, Nieuwe Baan 43 in Bazel, tel. 0498.48.39.19 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Marc Van Bastelaere wint voorronde biljarttornooi
GROOT-BEVEREN. In de Beverse Biljarfederatie  werd de voorrode gespeeld in vrijspel reeks 25 - 64. Er namen 12 biljarters deel. Het was Marc Van Bastelaer van BC De Gouden Pluim Kieldrecht die als beste uit de voorronden kwam. De finale wordt op zondag 6 maart om 19u gespeeld in het lokaal van De Gouden Pluim in de Dorpsstraat 19 te Kieldrecht. Komen tegen elkaar uit: Marc Van Bastelaer 34,  Peter D'Haens van KDIB 36 en  Eric Heerwegh van BC Sleepbootje 33. In de voorronde eindigde Frank Maes van KVBV 4de, 
Richard Stuer KVBV 5de en Dirk Janssens van Kringvrienden 6de.

 

Gediplomeerden van de Vlaamse Hulpdienst
SINT-GILLIS-WAAS. Het gemeentebstuur gaat op zaterdag 12 maart om 15u in de raadzaal van het gemeentehuis, hulde brengen aan hen die bij de Vlaamse Hulpdienst diploma's en getuigschriften hebben behaald in de verschillende cursussen EHBO.

 

 Groep Signaal brengt "religie" naar Sint-Niklaas
KRUIBEKE/SINT-NIKLAAS. De Kunstvereniging Groep Signaal organiseert opnieuw haar jaarlijkse thema-tentoonstelling. Ditkeer vindt ze plaats in de Collegekerk te Sint-Niklaas.Traditiegetrouw brengt zij daarbij ? kunstdiscipline of een thema naar het grote publiek. Nadat reeds eerder glas, kleinsculpturen, de facetten van de  tekenkunst, werk van vrouwelijke kunstenaars, keramiek en landschappen aan bod kwamen is het ditmaal de beurt aan werken die verband houden met "religie". Er worden in deze tentoonstelling werken getoond van Roel Vannuffel, Michiel Van Brockhoven, Bert Van Mieghem, Staf Pijl, Francis De Koninck, Roland Massa, Irmine Remue, Jan Stremes, Romain De Saegher, Adolf Willems, Jarel Van Aal, Jeanne De Dyn, Gaby De Pauw, Louis Van Overloop, Roger Hoste, Henricus Antonissen, Renee Lannoy en Romain Malfliet. De werken zijn eigendom van de kunstenaars zelf, privepersonen en de stad Sint-Niklaas. Deze tentoonstelling "Rond Religie" is toegankelijk op zaterdag 12, 19 en 26 maart en zondagen 13, 20 en 27 maart, telkens van 14 tot 17u. De opening vindt plaats op vrijdag 11 maart om 20u. De inleiding wordt gehouden door E.H. Dani?De Smedt en de offici? opening gebeurt door burgemeester Freddy Willockx. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door orgelist Michel Vekeman. Het bestuur van Groep Signaal bestaat uit:  Voorzitter Andre Roelant (Sint Niklaas), Secretaris-penningmeester Andre Pardon (Kruibeke), ondervoorzitter Emiel Foubert (Nieuwkerken) en de leden Willy Verdickt (Rupelmonde), Roger Servotte (Steendorp), Paul Van Haegenbergh (Sint-Niklaas) en Filip Verstraeten (Vrasene).(F)