Afbakening Zeehavengebied Waaslandhaven positief voor polderdorpen

GROOT-BEVEREN. In het kader van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan of RUP werd de omgeving van de Waaslandhaven als Zeehavengebied afgebakend. Daarbij zijn de gemeenten Beveren en Zwijndrecht betrokken. Tot 10 maart loopt nog een openbaar onderzoek zodat de gemeenten opmerkingen of bezwaren kunnen bekend maken. Het RUP komt voor Beveren neer op de zone voor zeehaven - en watergebonden bedrijven en de waterinfrastructuur maar ook op koppelingsgebieden en buffers voor de leefbaarheid, de buffer ter hoogte van Verrebroek en langs de R2. Het RUP omvat ook het poldergebied, de uitbreiding van Aven Ackers Verrebroek, woon uitbreidinggebieden en de natuur-en compensatiegebieden. Het schepencollege van Beveren wil het Rup een positief advies geven omdat het in grote mate tegemoet komt aan de punten waarover Beveren bezorgd was. Al werden toch nog enkele bezwaren toegevoegd zoals het voorschrift voor Aven Ackers, de niet  -intekening van de zuidelijke buffering rond Kallo en het niet opnemen van de golfschool Kallo in het koppelingsgebied.
Het Gewestelijk RUP is bijzonder positief voor de poldergemeenten Kallo, Kieldrecht en Verrebroek want zij weten nu precies waar de grenzen van het havengebied liggen. Kieldrecht-dorp ligt nu verder van het havengebied dan op het voorbijgestreefde gewestplan 1978 werd gesteld. Kallo en Verrebroek worden beter gebufferd. Bruno Stevenheydens (Vlaams Belang) merkte hierbij wel op dat de buffering op sommige plaatsen ook zou kunnen, zonder het schrappen van de landbouw. Hij heeft er trouwens geen begrip voor dat landbouwgrond wordt onteigend voor een tijdelijk natuurgebied. De landbouw mag volgens hem geen slachtoffer meer zijn.
Vlaams Belang vond dan ook dat Beveren geen positief advies over het RUP kon geven. Van de 21 bemerkingen van het college werd er door het Gewest maar met 11 rekening gehouden. Daar was Vlaams Belang niet mee akkoord en wilde een hardere stellingname vanuit het college. Schepen Vlegels wuifde de kritiek weg omdat meerdere opmerkingen van de 21, reeds door het parlement werden vastgelegd en dus niet meer hoeven gemaakt te worden. Wanneer de gemeente zich hierop negatief gaat opstellen, vreest Vlegels dat Beveren zich belachelijk gaat maken.
Raadslid Jan Cleiren (CD&V) wilde toch zuiver spelen rond het natuurgebied in Kallo langs de Melkader, een belangrijk gebied voor wandelaars richting Schelde. Hij vreesde dat er op bepaalde tijdstippen geen toegang zal zijn als gevolg van het vogelbroedgebied. Schepen Vlegels beloofde de deelgemeente Kallo daar in kaart te brengen i.s.m. de provincie en alle instanties die er bij betrokken zijn. Hij wil dat alle mogelijkheden langs de Melkader behouden zullen blijven. Schepen Ludo De Block merkte op, dat het sluizenpad niet afgesloten zal worden tijdens het broedseizoen. Enkel de 'Lisdodde' is dan ontoegankelijk.
Met dit Gewestelijk RUP wordt dan toch meer naar de bestaande toestand gekeken, ook al zijn de gewestplannen 1999 en 2000 geschorst en is dit van 1978 nog in gebruik. In dat voorbijgestreefd gewestplan zaten nog de aanleg van het Baalhoekkanaal en een Kieldrechtdok. Maar dat ligt al lang in de prullenmand. Dat is zeker het gevolg van het hevig verzet in de jaren '70 en '80. Bruno Stevenheydens besloot hierbij met de opmerking: " Zo zitten we vandaag de dag, met maar ??n overbodig dok opgescheept!"(F)