Gehoord in de Beverse gemeenteraad

GROOT-BEVEREN. De gemeenteraad zette enkele puntjes op de i rond bepaalde feiten. Zo was er het toekennen van woningen in Haasdonk aan asielzoekers, een vechtpartij bij een fuif in Melsele, het zwaar verkeer door Vrasene en de organisatie van de Beverse Feesten.

In Haasdonk werden een paar woningen uit de Keizerstraat door de gemeente ter beschikking gesteld van het OCMW. Die woningen werden aangekocht om er de rooilijn te realiseren maar voorlopig gebeurt dat nog niet en kunnen ze tijdelijk worden bewoond door kansarmen, in de meest ruime zin van het woord. Het OCMW heeft nu echter beslist dat deze woningen bij voorrang door asielzoekers zullen bewoond worden. Vlaams Belang reageerde daar op omdat de gemeenteraad niet vooraf werd ge?nformeerd en vooral omdat ze het een discriminatie vinden naar andere kansarmen. OCMW -voorzitter Luc Maes zag er niets verkeerd in omdat de woningen ook maar tijdelijk kunnen bewoond worden. Voor asielzoekers zijn het doorgangwoningen.

Raadslid Roland Gansbeke (SP.A) had het over vechtpartijen bij fuiven. Hij vond dat het eens moest gedaan zijn daarmee. In Melsele was het weer raak bij een fuif in PC Sabot. De openbare weg werd het strijdtoneel en moest worden afgesloten. De fuif was een organisatie van een school op Linkeroever en enkele Antwerpse jeugdbendes kwamen er de boel op stelten zetten. Raadslid Gansbeke maakte zich nu zorgen omtrent de veiligheid van de Beverse jeugd, van de buurtbewoners en van de voorbijgangers. Hij drong aan op een strenge controle bij het afleveren van de vergunning en eventueel enkel nog fuiven te laten plaatsvinden van Beverse verenigingen.
Burgemeester Smet zit verveeld met het voorval. Of hij fuiven door verenigingen van buiten Beveren kan verbieden is zeer de vraag. De incidenten in Melsele waren wel ernstig en hij wil de organisatoren op het matje roepen. "Dit kan in de toekomst niet meer en ik ga de politie de opdracht geven om de risico's nog beter te laten inschatten." Als het moet zal het Beverse schepencollege niet aarzelen zware sancties te treffen. Kijk maar naar Dancing Creamm, die 3 maanden moet sluiten.

Tom Roskam, raadslid van Vlaams Belang, vertegenwoordigt deelgemeente Vrasene. Nadat het ACW er reeds in zijn actiepunten had over aangedrongen om iets te ondernemen om het zwaar verkeer uit het centrum van Vrasene te weren, herhaalde Roskam dat nogmaals in de zitting. Schepen Van de Vijver antwoordde, dat er een onderzoek loopt door de politie want er was al enige twijfel ontstaan over het aantal zware vrachtwagens er door het dorp langs komen.
Blijkt dat het aantal te hoog ligt en ontoelaatbaar, dan zal de gemeente aandringen ij de provincie om een verbod in te voeren. Feit is dat de provincie er niet lichtzinnig over zal oordelen om het zwaar verkeer in Vrasene te verbieden.

De Beverse Feesten kwamen ook weer ter sprake en dan meer bepaald over het feit, wie ze nu mag organiseren. In een gemeentecommissie in het najaar 2004, werd beloofd dat er een degelijke evaluatie van de feesten zou komen. Ook werd toen gezegd dat er dringend een nieuwe procedure zou gestart worden  voor een algemene offerteaanvraag voor een periode van 3 jaar. Daar kwam allemaal niets van en nu werd nog maar eens de onderhandelingsprocedure voor 1 jaar toegepast omat het allemaal dringend moest gaan. Er werden een paar firma's aangeschreven en slechts 1 reageerde. Dat was de man die de Beverse Feesten mee groot heeft gemaakt, Patrick Van Duyse.
De manier van werken werd door Vlaams Belang aangeklaagd en Bruno Stevenheydens vroeg zich af waarom vorige zomer nog geen offerteaanvraag werd uitgeschreven zodat ge?nteresseerde evenementenbureaus tijdens de Feesten 2004 al eens een kijkje konden komen nemen. Ook raadslid Guy Scheers (SP.A) herhaalde nog maar eens wat hij al jaren vraagt: wanneer komt er een evaluatie en een gemeentelijke commissie waarin de Beverse Feesten eens degelijk worden bekeken?
Ondertussen wordt het de hoogste tijd om artiesten, groepen en attracties te gaan vastleggen voor de Beverse Feesten 2005, maar Patrick Van Duyse kreeg nog altijd geen definitief bericht dat hij zijn organisatietalent mag beginnen laten werken.(F)