Actie rond nieuwe regeling studentenarbeid

REGIO. Sinds 1 januari 2012 is de wetgeving rond studentenarbeid gewijzigd. Een student mag nu 50 dagen werken zonder verhoging van de sociale bijdragen. Ook kunnen studenten nu kiezen wanneer ze die 50 dagen werken. ACV-Jongeren vindt de communicatie van de overheid omtrent deze wijzigingen verwarrend en trekt daarom zelf de baan op om jongeren te informeren. Deze ochtend voeren ze actie op de Grote Markt van Sint-Niklaas. 

Sinds 1 januari kan een student vijftig dagen werken zonder verhoging van de sociale bijdragen. Wanneer een student 51 dagen (of langer) bij eenzelfde werkgeverd werkt, zal hij de normale sociale bijdragen moeten betalen zoals een gewone werknemer. Studenten hebben dan ook recht op vakantiegeld. Maar het is soms opletten geblazen. "Elke dag waarop een student werkt, telt als een volledige dag. Ook al werkt de student maar een half uur per dag.", laat Filip Devriendt van ENTER/ACV-jongeren, verbond Waas en Dender weten. "Een student is niet verplicht om in de zomer te werken maar kan het volledige jaar door werken. Als student blijft het wel belangrijk om een schriftelijke overeenkomst voor bepaalde duur te sluiten met de werkgever. Deze overeenkomst kan nu maximum 1 jaar gelden i.p.v. 6 maanden."

Enter/ACV Jongeren trekt nu zelf de baan op om jongeren te informeren over deze wijzigingen. "Dat moet ook.", zegt Devriendt, "Als blijkt dat zelfs minister van werk De Coninck op tv en radio  incorrecte informatie geeft over de wetswijziging, kunnen we ons afvragen hoe de informatie overkomt bij scholieren en hun ouders."  Deze ochtend, tussen 7.30 uur en 8.30 uur is er een actie op de Grote Markt in Sint-Niklaas. "We laten studenten tegen elkaar een toren bouwen van toiletpapier, met daarrond de nieuwe wetgeving. We spelen steeds met 3 studenten. Wie de hoogste toren bouwt in 50 seconden, krijgt een leuk gadget van het ACV.", legt Devriendt de actie uit. "Iedereen krijgt tevens de nieuwe brochure rond studentenwerk. Daarin staat de enige, juiste wetgeving. Op die manier informeren we de studenten hoe het zit met RSZ-afhouding, kinderbijslag, belastingen, enz."

Jongeren die met vragen zitten over hun aantal gewerkte dagen kunnen ook terecht op de website studentatwork.be. (mb)