Oude scheepswerf Maes krijgt interesse

BURCHT. In het kader van het gemeentelijk project 'Dorp aan de stroom' wordt plots heel wat belang gehecht aan de oude scheepswerf Maes die is gelegen in het centrum van Burcht, nabij de kerk. De familie Maes behield tot ver in de 20ste eeuw een scheepswerf in het centrum van Burcht. De scheepshelling van deze werf en het atelier bleven bewaard en zijn momenteel eigendom van De Vlakte nv.

De cultuurdienst is nu op zoek naar personen die nog info bezitten over deze werf die een industri? site vormde. Veel sporen van deze scheepswerf bleven immers niet bewaard in het archief van de gemeente Burcht. Enkele fragmentarische gegevens laten niet toe een samenhangend verhaal te schrijven.


Er konden wel gegevens terug gevonden worden over de verschillende eigenaars van de werf. Vermoedelijk in 1867 werd de scheepswerf eigendom van Victor Frans Maes. Na zijn overlijden in 1911 werd de werf overgenomen door zijn neef Prosper en vervolgens door Prospers zonen Armand en Lievin. Toen zij ermee ophielden, werden de zaken eerst voortgezet door familieleden en later door enkele anderen.
Wie documentatie heeft mag zich melden want er wordt antwoord gezocht op vragen zoals: Hoeveel mensen werkten er? Welke schepen werden er gebouwd?


In 1999 had Burchtenaar Luc Lemmens reeds idee?en plannen om de oude scheepswerf te restaureren. Lemmens was lid van een vzw die met vrijwilligers aan schepen werkte aan het Bonapartedok en er sociale tewerkstelling aan koppelde. Hij vond het scheepswerfje in Burcht ideaal om eventueel schepen te komen opknappen. Bovenaan de werf wou hij een schip leggen dat kon bezocht worden en in de bijgebouwen zag hij reeds een maritiem museum. Luc Lemmens nam toen ook contact op met burgemeester Minnebo maar daar bleef het bij. De idealist werd aan wal gezet en van heel het opzet was nooit nog sprake. Tot nu "Dorp aan de stroom", aan de orde is.     
Op de gemeente beschikken we wel over een aantal foto's van John Tulpinck, maar zijn er nog andere interessante foto's? Zijn er leuke en minder leuke anekdoten te vertellen?  Er kan contact opgenomen worden met de Cultuurdienst 03.250.49.50 of 51, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Er kan ook mondeling verslag uitgebracht worden op de dienst in het Binnenplein 1.(F)