De drinkwaterfonteinen en brooddozen van IBOGEM

BEVEREN/KRUIBEKE/ ZWIJNDRECHT. Bij Ibogem wordt de nadruk voortdurend gelegd op het voorkomen van afval. Daarom dat er voor de scholen en gemeentelijke diensten, 35 drinkwaterfonteinen werden aangekocht. Dat kaderde in het voorkomen van allerlei verpakkingsafval zoals glazen flesjes, drankkartons en blikjes. Het was mogelijk dankzij subsidies van OVAM en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.

In totaal hebben 20 scholen gereageerd en 23 drankfonteinen werden door IBOGEM afgeleverd. Aan de basis ligt de strijd tegen het huishoudelijk verpakkingsafval waarvan 1/5de bestaat uit plastic flessen, blik en drankkartons. Kraantjeswater daarentegen zit 'verpakt''in leidingwaterbuizen.


Een ander initiatief richt zich naar de 1ste leerjaren van de scholen waar de leerlingen ene nieuwe brooddoos krijgen. IBOGEM wil in 2005 zo'n 2.000 brooddozen uitdelen. Door het gebruik er van wordt heel wat verpakkingsafval vermeden. Zoals aluminiumfolie of kunststoffolie. IBOGEM stimuleert ook het hergebruik op kleinere schaal. Zo worden subsidies gegeven aan gezinnen die herbruikbare luiers gebruiken. Het gaat om 125 euro voor een pakket.
In 2004 heeft IBOGEM via de Kringwinkel, heel wat goederen een 2de leven gegeven. Het was in 1998 dat in de vroegere verbrandingsinstallatie de Kringloopwinkel de deuren opende. Het hergebruik is jaarlijks toegenomen zodanig dat de winkel moest uitgebreid worden. In oktober 2004 kwam er 170 m? bij. Gedurende 2 maanden was hij gesloten en de nieuwe winkel opende op 22 januari 2005. Het aanbod meubels is nu groter. Ook kunnen in de kelderverdieping meer goederen worden gestockeerd. Verwacht wordt dat nu, door het gezelligere interieur en de uitbreiding van het aanbod, nog meer mensen de Kringwinkel zullen bezoeken.(F)