Succesvol afvalbeleid 2004 voor IBOGEM

BEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT. In het kader van de prioriteiten van het Vlaams afvalstoffenbeleid heeft vereniging IBOGEM in 2004 bijzonder goed werk verricht op het vlak van zoveel mogelijk afval te voorkomen en het zoveel mogelijk te hergebruiken. Maar daarbij horen ook het goed sorteren en selectief inzamelen. IBOGEM zamelt afval in van 78.056 inwoners.

Sedert begin 2004 doet IBOGEM voor de selectieve huis-aan-huisinzameling, voor alles behalve grofvuil, beroep op de firma Lammertyn. Het grofvuil wordt opgehaald door Smetco. Ook bij de KMO's en de zelfstandigen wordt afval opgehaald in het kader van het project "Ambachtelijk afval". Wanneer zakenmensen hun afval aanbieden op hetzelfde moment als de particulier, daalt hun abonnementsprijs voor de lediging en verwerking, met 10 tot 75 %.
Het meest opvallende feit voor 2004 was de speciale aandacht voor het DIFTAR-systeem waarbij het GFT wordt opgehaald in containers die gratis werden geleverd aan een 22.000 gezinnen die hun keuze hadden gemeld voor een 40-, 120 - of 240 liter rolcontainer. Merkwaardig is, dat kort voor het verspreiden van de GFT-containers, nog een massa burgers zich lieten horen om er nog een te bekomen. Zo kwamen er uiteindelijk nog 3.000 bij zodat er momenteel 25.000 zijn verspreid.


IBOGEM heeft ook aandacht voor een selectieve inzameling bij festiviteiten, door het leveren van mobiele containers. Dit systeem wordt aangeboden aan kostende prijs van de verwerking. Dit initiatief moet leiden tot een daling van de opkuiskosten en het zwerfvuil. Gehoopt wordt dat het ook zal leiden tot een meer bewuste afvalbeheersing bij de inrichters en de bezoekers.


Voor wat de selectieve ophaling betreft, zijn ook de containerparken belangrijk. De ruim 78.000 inwoners kunnen terecht op de parken van Melsele, Rupelmonde of Verrebroek. Het aanbieden van gesorteerd afval is gratis, zo lang men beneden een maximumgrens blijft. IBOGEM is nog steeds een van de weinige opdrachthoudende verenigingen die bedrijven de mogelijkheid biedt om op haar containerpark te leveren. De vereniging staat zelf in voor het ledigen van de afvalcontainers op de containerparken. In 2004 werd zelfs een nieuwe vrachtwagen aangekocht voor het transport van het afval naar de verschillende eindverwerkers te brengen.


Om de landbouwers te helpen van hun landbouwfolie af te geraken, werd in oktober 2004 een aparte inzameling voorzien op de parken van Melsele en Verrebroek. Zo gezien heeft IBOGEM in 2004, voor alle afvalstromen een gepaste oplossing naar service voor de bevolking gevonden. En op het financiële vlak kon, na alle investeringen, toch nog een sluitende rekening worden voorgelegd. IBOGEM kon voor de 5de opeenvolgende keer werken met een bijdrage van 59,67 euro per inwoner. Met deze bijdrage per inwoner, scoort het bij de besten in Vlaanderen! (F)