Kort nieuws, aflevering 12

Nieuwtjes kriskras doorheen de regio. Ze komen uit Beveren, Temse, Zwijndrecht, Kruibeke, Waasland


Erfgoeddag in april
GROOT-BEVEREN. Erfgoeddag 2005 wordt gehouden op zondag 17 april. Op het Beverse programma staat in het museum Cortewalle een thematentoonstelling van de heemkundige kring met "Verdronken in den Deurgang". In het Rijksarchief komt "Archief in gevaar" op basis van verwaarloosd archief. De Cuiltuurraad brengt in "Erfgoed in beeld", een tentoonstelling van Yolanda De Bock uit Sinaai, met schilderijen en zichten van Beveren. Deze expo zal plaatsvinden in Huis Piers in de Vrasenestraat, de eerste 2 weekends van mei. Ze kadert ook in de "Week van de Amateurkunsten". Den Doolen brengt "Bedreigd Doel". Ter Vesten organiseert op erfgoeddag in "Cortewalle- een gevaarlijke erfenis", een tentoonstelling en filmprojectie van Kapitein Zeppos.

 

OC 't Waaigat in Cinema Rubens
ZWIJNDRECHT. De gemeente beschikt nog steeds over een eigen bioscoop en dat is in de Wase regio bijna nergens meer te vinden in een gewoon dorp. Cinema Rubens brengt wekelijks goede films die vaak premières zijn en dus heel recent. Sommige Zwijndrechtse verenigingen programmeren er ook wel eens een film. Nu heeft OC 't Waaigat het initiatief genome om er films te projecteren. Dat gebeurde reeds in het laatste trimester van 2004. Nu wordt ook op de donderdagen 17 en 24 februari de film "La Meglio Giovant?t;n vertoond. Het is een film die in overleg met de Derde Wereldraad wordt voorgesteld, omdat hij minder kansen kreeg ondanks zijn kwalitatieve eigenschappen. Op donderdag 17 februari wordt deel 1 gedraaid en een week later deel 2. De film duurt immers 6 uren. "La Meglio Giovant?t;, werd in 2003 in Cannes, bekroond met de 'Prix un Certain Regard'. Kaarten in vvk kosten 6 euro of 8 euro aan de kassa. Ze kunnen besteld worden bij OC 't Waaigat te Burcht of 03.250.49.90. Tijdens de Paasvakantie zal ook de Derde Wereldraad nog een film programmeren.

 

Met de Stormvogels naar Rumst
ZWIJNDRECHT. Wandelclub 'De Stormvogels' gaat op zondag 20 februari een namiddagwandeling maken te Rumst. Ze vertrekken er om 14u aan de kerk of om 13.15u aan de parking van de Sporthal in Zwijndrecht. Sedert de fusie in 1977 bestaat Rumst uit 3 deelgemeenten: Rumst, Reet en Terhagen. Bij wandelaars en fietsers is Rumst vooral bekend om zijn dijken langs de Dijle en Nete die er samenvloeien en de Rupel gaan vormen. De grootste bekendheid komt van de Steenbakkerijen.

 

Wandelen aan de zeesluis van Wintam
ZWIJNDRECHT. Vakantiegenoegens nodigt weer uit voor een wandeling. Op zondag 20 februari wordt gewandeld aan de zeesluis van Wintam en er is ook een bezoek aan dit kunstwerk zelf. Het wordt een tocht van 7 km langs de Scheldedijk en landelijke wegen. Het bezoek aan de sluis ligt halverwege. Er wordt afgesproken om 13.15u op de parking van de sporthal in de Fortlaan te Zwijndrecht of om 14u aan de kerk van Wintam. Prijs 3 euro voor leden, 3,5 euro voor niet-lede. Info: Roeland De Vijlder, 03.254.22.98

 

Vlaanderen Feest! In Kieldrecht
GROOT-BEVEREN. Omdat er in CC Ter Vesten in Beveren werken worden uitgevoed, zal de 11-juliviering 2005 in OC Ermenrike Kieldrecht worden georganiseerd. De plaatselijke cultuurraad en het Davidsfonds Polder, zullen bij de organisatie worden betrokken. Er werd reeds een keuze gemaakt uit een selectie die door de Gemeentelijke Culturele Raad werd voorgelegd. De keuze viel op "Dromendief" met Bart Cafmeyer, Jean-Bosco Safarie en Conny Neefs. Het optreden zal plaatsvinden op 8,9 of 10 juli.

 

Beverse senioren worden niet vergeten
GROOT-BEVEREN. Gepensioneerden en 60-plussers worden door het OCMW Beveren uitgenodigd in het Dienstencentrum "De Beuken" in de Oude Zandstraat, voor activiteiten die gratis kunnen worden bijgewoond. Maandag 21 februari om 14.15u kan een optreden van de Beverse zanger Stefaan Edwards bijgewoond worden. Hij schreef ook eigen nummers. Wie een pannenkoeken wil komen eten is op maandag 28 februari welkom. Verder kunnen senioren elke woensdag van 10.30u tot 11.30u gymnastiek komen doen. De cafetaria is alle werkdagen open van 14 tot 17u en wordt opengehouden door de bejaarden zelf. Wie de kranten en tijdschriften gratis wil komen lezen kan dat dagelijks doen in de leeszaal. Voor de kaarters zijn maandag, dinsdag en donderdag voorbehouden om te bieden of whist te spelen van 13.30u tot 17u.

 

Heesters leren snoeien na het ontbijt
BEVEREN. Hortus ter Saksen organiseert in samenwerking met het Land -en Tuinbouwcentrum Waasland, een cursus over het snoeien van heesters. Op zondag 20 februari om 12.30u komen de deelnemers samen in de bioklas van de Oranjerie van Hof ter Saksen. Eerst worden hier enkele koffiekoeken als ontbijt gegeten en dan begint lesgever Jan Van Bogaert met de uitleg over het snoeien van o.a. lavendel, rozen en vlinderstruiken. Om deel te nemen moet 10 euro worden betaald en een snoeischaar en warme kleding horen er bij. Maximum 20 deelnemers worden toegelaten. Inschrijven op 0473.27.60.85.

 

Gouden februari
GROOT-BEVEREN. In februari werd door het gemeentebestuur al hulde gebracht aan 2 echtparen die 50 jaar gehuwd waren. In Melsele was dat aan Etienne Drieghe en Hyacintha De Cauwer, uit de Schoolstraat. In Haasdonk viel de eer te beurt aan Marcel Weyn en Joanna Buys uit de Ropstraat.

 

Breughelavond voor Roemenie

ZWIJNDRECHT. Het actiecomite Roemenie?laat ten voordele van het adoptiedorp Bucinisu een Breughelavond organiseren op zaterdag 12 maart in de Gemeenschapsschool 'Het Laar' in de Laarstraat. Dit maal voor het goede doel kost 15 euro. Voor vegetari? is er een lekker alternatief. Inschrijven kan tot 3 maart bij Karel Janssens op 03.252.74.09

 

Klassiek concert in Sint-Jan Evangelistkerk
BEVEREN/GAVERLAND. De Piet Stautkring organiseert op vrijdag 18 februari om 20u in de kerk van Sint-Jan Evangelist in de Gaverlandwijk, een van de mooiste concerten van de laatste seizoenen. Het concert "Claudio Monteverdi, maestro di capello", wordt gebracht door het Vlaams radiokoor, solisten en Instrumentaal Ensemble o.l.v. Erik van Nevel. Dit koor is nog het enige professionele in ons land. Het wordt voor de gelegenheid geleid dor Erik van Nevel, tot voor een paar jaar Kapelmeester van Sint-Goedele in Brussel. Reserveren kan op het secretariaat PSK, Lindenlaan 102, tel.: 03.755.38.83 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bosruiming door mountainbikers
WAASLAND. De mountainbikeclub Just Riden uit Waasmunster, nodigt alle riders uit om deel te nemen aan de 1ste bosruimdag op zodag 20 februari om 8.30u. Afspraak aan Fietsen Dima in de Stationsstraat 84. Het is de bedoeling dat de mountainbikers hun groen hart tonen en de verantwoordelijkheid nemen om alle zwerfvuil langs de BLOSO-MTB route, op te ruimen. Het is een actie in overleg met het gemeentebestuur. Iedereen wordt verwacht p de mountainbike, met handschoenen en een rugzak. Om organisatorische redenen is het best om vooraf de komst te melden op 0476.54.30.53 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Gemeentelijke steun voor een BK
TEMSE. Op 21 augustus van dit aar wordt in Temse het BK wielrennen voor elite zonder contract en beloften gereden. Het behoort bij een van de belangrijkste activiteiten voor de gemeente. Het gemeentebestuur ondersteunt het BK niet alleen financieel met 5.000 euro maar ook de logistieke hulp en het inzetten van heel wat personeel vormt een investering. Met Luc De Rijck heeft de gemeente trouwens een sportieve wielerminnende burgemeester want hij werd zelf reeds tweekeer Belgisch Kampioen wielrennen voor burgemeesters.
 
Bartjes 1ste Playdate
BEVEREN. Speelpleinwerking Bartje nodigt op vrijdag 25 februari alle jongeren van 15,5 jaar oud of geboren in 1989, uit op Bartjes 1? Playdate! Vanaf 19.30u wordt iedereen die wil weten wat en hoe het is animator te zijn bij Speelplein Bartje, verwacht  in de feestzaal van het Gildenhuis in de Ciamberlanidreef. Het toekomstig lokaal in de Floralaan is nog niet klaar. Het wordt geen saaie info-avond maar een tof spel georganiseerd door de eigen 'Pappenheimers' van Bartje. Een kennismaking, verbroedering, verzustering in een 'open activiteit'. De toegang is gratis maar inschrijven is om praktische redenen wel vereist: per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de website www.speelpleinbartje.net.Het einde is voorzien rond 21.30 uur.
De leiding hoopt op deze avond enkele jongeren te ontmoeten die tijdens de zomervakantie een handje willen komen helpen. Er worden dan immers zo'n 100 kinderen per dag op het speelplein verwacht. Jongeren die nog geen attest 'animator in het jeugdwerk' hebben, kunnen bij Bartje tijdens de vakantie hun eerste ervaringen als leider of leidster opdoen.(F)
 
Elvis Memories naar Bad Nauheim
ZWIJNDRECHT. De Elvis fanclub "Elvis memories" reist naar het Duitse Bad Nauheim waar Elvis zijn legerdienst doorbracht. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei bezoeken zij er alle belangrijke "Elvis" plaatsen met o.a. de kazerne in Friedberg, het Grunewald hotel, de plaats waar het Park Hotel stond en de  Elvis Presley Platz in zowel Friedberg als Bad Nauheim. Vrijdagavond is er een Elvis meeting met "THE IMPERIALS". De prijs bedraagt 165 euro, leden 155 euro. Inschrijven ten laatste 12 maart op 0497-43 23 55 of tijdens kantooruren 03-750 36 61 en e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Van 7 tot 21 augustus wordt de reis georganiseerd naar Memphis Tennessee.

 

Sportlaureatenhulde en 25 jaar sportraad
KRUIBEKE. De jaarlijkse hulde aan de sportlaureaten van 2004 wordt dit jaar gekoppeld aan de viering van 25 jaar sportraad. De feestelijkheden zullen plaatsvinden op vrijdag 18 februari om 20u in sporthal De  Dulpop, Lange Gaanweg te Bazel. De viering wordt gepresenteerd door Louis De Pelsmaeker. Tijdens de huldigingen door zijn er enkele ludieke optredens. Aansluitend wordt een receptie aangeboden door het gemeentebestuur.

 

Opbrengst tsunamitraining
ZWIJNDRECHT. De training voor gevechtssporters, die door Leon Verbraeken, trainer van Ippon Club en nationaal coach, werd georganiseerd in de sporthal van Zwijndrecht, heeft een bedrag samen gebracht van 1137 euro.  (F)