Wedstrijd voor Jommeke-stoet in Temse

GROOT -TEMSE. De populaire stripheld Jommeke, wordt 50 jaar. Hij werd inderdaad geboren op 30 oktober 1955 want toen verscheen hij voor het eerst in Kerkelijk Leven of beter bekend als 't Parochieblad. Hij was toen een knaap van jaar of 4 - 5. Zijn verjaardag in oktober zal door de uitgeverij Dupuis gevierd worden door verscheidene initiatieven over heel Vlaanderen. Daarbij is Temse uitverkoren voor de feestzitting rond de jeugdheld. In de eerste plaats komt wel Jommekes geestelijke vader Jef Nijs, op de voorgrond. Hij zal worden gehuldigd door Vlaams Minister-President Yves Leterme. De organisatie is eens te meer een co-productie van de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur Temse.
Het feestprogramma in Temse omvat ook de opvoering van een tot toneelstuk bewerkt Jommekesalbum door toneelkring Oberon-Puck. Er is de publicatie van een luxe-album met oude Jommekesgags en de voorstelling van de biografie van Jef Nys, geschreven door Luc De Ryck. Bovendien zal er die dag ook een Jommekesstoet zijn.
Jef Nys wordt die dag immers naar Temse gebracht met de boot. Aan de Wilfordkaai zal hij worden verwelkomd door alle kinderen uit heel Vlaanderen die er bij willen zijn. Van daaruit wordt stoetsgewijs een rondgang gehouden door de straten van Temse-centrum o.a. via de Nysstraat.
Aan de stoet wordt een wedstrijd verbonden. De groepen die zorgen voor de beste uitbeelding van een tafereel rond Jommeke, worden bekroond. Het mag een sc?ne zijn uit een album of een zelfbedacht ontwerp al dan niet met een wagen of muziek. Er is zelfs 500 euro voorzien voor de winnaar en verder 375 euro voor de 2de, 250 euro voor de 3de en de 4de en 125 euro voor de 5de. De uitbeelding kan met tenminste 10 personages en figuranten zijn maar ook met 30 of 50. Omdat het een viering is op Vlaams niveau, kunnen de deelnemers uit heel Vlaanderen komen. Scholen of verenigingen kunnen nu al aan de voorbereidingen denken en wie wil inschrijven of info wil, kan zich melden bij Jan Eeckelaert-Heerwegh, Oostberg 103 te Temse, tel. 03-771 05 37 ('s avonds en weekends), e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (F)