Het Mercatoreiland is geen stort

RUPELMONDE. Gemeenteraadslid Gino Van de Velde vreest dat het Mercatoreiland aan de getijdenmolen een stort aan het worden is. Jaren aan een stuk werd hier in augustus het Spaans Tentenkamp opgeslagen maar dat behoort tot het verleden. De berg snoeihout is bijna zo hoog als het molengebouw, er ligt een berg kasseien en langs de kant van de houten poort, ligt een niet te overziene hoop oud ijzer te roesten. Gelukkig situeert dat alles zich langs een kant en blijft de rest van het eiland, onberispelijk proper.

Burgemeester Antoine Denert tilt er helemaal niet zwaar aan dat snoeihout, kasseien en het oud scheepsijzer er zijn opgeslagen. Het snoeihout zal door de hakselaar gaan die door de gemeente zal gehuurd worden. Het gemalen hout zal waarschijnlijk gratis aan de liefhebbers worden gegeven.


De kasseien zullen ook verkocht worden maar volgens de burgemeester zijn ze niet veel waard. Het roestend ijzer kwam er terecht bij het saneren van de oude scheepswerf en is afkomstig van ontmantelde schepen. Dat dit bij het Mercatoreiland niet past is duidelijk.


Vroeger woonde hier dichter Bert Peleman en het eiland was niet altijd open. Enkel van Pasen tot Allerheiligen kon men er van 9u tot 18u op. Er moest zelfs 20 frank voor betaald worden. In het geheel hoorde ook de Graventoren en de Getijdenmolen met daarbij een wandelpark. Het was de vzw Mercatoria die in 1955 reeds het eiland begon om te vormen van een stinkende modderpoel tot iets dat te bezoeken was. Er was nog geen dijk en bij hoog water spoelde allerlei rotzooi aan. We horen Bert Peleman zaliger, nog zeggen dat hij er een opengesneden matras, een kinderwagen en een dood kalf in vond.


De geschiedenis vertelt dat de toenmalige minister van Landsverdediging PW Segers de toelating gaf aan de genietroepen uit Burcht om de modderpoel weg te werken en meer dan een meter op te hogen. Het leger voerde wel 1500 vrachtwagens met stenen aan die ook afkomstig waren van krotwoningen uit het ganse Waasland. Daarna moest het opgespoten slib  nog enkele jaren verharden.


En nu bijna een halve eeuw later, blijken de diensten van de Zeeschelde terug te gaan naar de tijd van toen. Er wordt volgens burgemeester Denert gedacht om het Mercatoreiland weer om te vormen tot een schor. Dus het Scheldewater er weer in laten stromen. Dat zou betekenen dat alles weer uit de ondergrond zou worden gehaald. Maar zo ver zijn we nog niet. Het Mercatoreiland, waar tijdens de vakantie kinderen leuk komen spelen, heeft dus nog een toekomst. Het is eigendom van de gemeente.(F)