Standgeld kermis afgeschaft maar wel betalen voor scheepshelling

KRUIBEKE. Het gemeentebestuur heeft de belasting voor een plaatsje op het openbaar domein voor kermisinstellingen afgeschaft. Er moest daarvoor 0,30 euro per m² voor betaald worden. Voor de gemeente betekent het volgens burgemeester Denert toch een paar een paar duizenden euro minder inkomsten.

 

Maar het intrekken van deze contantbelasting was wel nodig om het verder bestaan van de kermissen te garanderen. De gemeente wordt immers opgevrolijkt door heel wat kermissen. In Kruibeke is er dit jaar op 29 mei reeds de junikermis met op 1 juni de jaarmarkt en op 25 september is er nog de 'Septemberkermis'. Bij de wijkkermissen horen Molenbergkermis op 26 en 27 maart en Sterhoekkermis op 5 juni. In Bazel is er een 'Junikermis' op 29 mei en een 'Septemberkermis' op 11 september. De wijkkermis is hier Hoogstraatkermis tijdens het weekend van 31 juli.   In Rupelmonde is er op 15 mei de Mercatorkermis en op 9 oktober de Kou-kermis. Met Schellekeskermis heeft deze deelgemeente er op 7 augustus nog een vrij belangrijk feest bij. Gemeenteraadslid Andre Lardon, vroeg aan het schepencollege om bij het kermisvieren, ook de verenigingen zoveel mogelijk te betrekken en dat te promoten. Burgemeester Denert wil dat initiatief vooral logistiek ondersteunen.


Voor de scheepshelling op de terreinen van de vroegere scheepswerf CNR te Rupelmonde, gaat de gemeente wel een vergoeding vragen voor schepen die daar op het droge komen. Het tariefreglement werd opgemaakt door de gemeentelijke technische dienst. Het gaat over een forfaitair bedrag van 250 euro en 5 euro liggeld per dag. Gebruik maken van de loods kost 1,5 euro per dag. Verwacht wordt dat het gebruik van de scheepshelling in de toekomst zal toenemen.(F)