Gemeenteraad met veel cijfers

KRUIBEKE. De gemeenteraadszitting van februari is er een geworden waarin veel cijfers werden vermeld. Niet alleen stond de begroting op de agenda, ook werd op diverse terreinen over geld gesproken. Het begon reeds met een voorstel van raadslid Staf Meirte van de SP.A, om de zitpenningen van de gemeenteraadsleden samen te brengen om af te staan aan de slachtoffers van de tsunami. Meirte zei dat gemeenteraadsleden op deze manier ook eens positief voor de dag kunnen komen. Burgemeester Denert wil het bedrag voegen bij de 1250 euro die de verkoop van gemeentelijke sjaals heeft opgebracht ?n de 4000 euro van de actie van de gemeenteschool van Kruibeke. Het ganse informaticapark van de gemeentelijke administratie zal worden vernieuwd. Servers, software, monitoren, printers, computers zullen worden vernieuwd volgens 4 lastenboeken zodat meerdere leveranciers een kans krijgen wat te leveren. Het gaat tenslotte over 151.765 euro zonder de BTW.
De begroting 2005 van de kerkfabriek Sint-Petrus Bazel werd al door de gemeenteraad goedgekeurd in september 2004 maar het provinciebestuur ontdekte dat er een te kort was van 13.800 euro. Niet dat er verkeerd geteld werd, maar gewoon omdat er boekhoudkundig vermoedelijke tekorten verkeerdelijk werden behandeld. Toch moet de gemeente voor de gewone kosten van de eredienst, de toelage verhogen van 19.800 euro naar 33.600 euro want de kerkfabriek heeft geen financi?le middelen om het tekort weg te werken. Ook al was er zogezegd een grote som te kort, op het einde van het werkjaar zal er overschot zijn.
De begroting van Kruibeke werd ook voorgelegd. Ze sluit met een batig saldo van 321.500 euro. Eerder was er een groter overschot zoals op de rekening van 2003 waarop 1.249.000 euro over was. Andr? Lardon van CD&V hechte geen geloof aan de voorliggende begrotingscijfers. Hij noemde ze ??n grote schertsvertoning, totaal ongeloofwaardig en het bewijs dat er totaal geen planmatig beleid gevoerd wordt. Dat het begrotingsresultaat maar 321.000 euro bedroeg vond hij weinig nadat het gemeentefonds met 220.000 euro werd verhoogd en de belastingen ook 180.000 euro meer opleverden. Bovendien verminderde de toelage voor het OCMW met 730.000 euro ten overstaan van 2004.
Volgens Lardon had Kruibeke met 1.130.000 euro, op rozen moeten zitten. Hij ziet er nu een meerjarig drama in met tekorten die volgens prognoses voor 2006 al 1,6 miljoen euro zullen bedragen en voor 2007, 1,7 miljoen euro. En dan zijn vanaf 2007 de bedragen er nog niet bij gerekend voor de bouw van het centrale rusthuis in Bazel. Volgens OCMW-voorzitter Bart Criel, zal de gemeente daar 650.000 tot 750.000 euro voor moeten betalen. Zo gezien, zal er in 2007 een tekort zijn van 2,5 miljoen euro.
Raadslid Kris Claessens wees er op dat de CD&V in het verleden al meermaals dramatisch had gedaan omtrent de begroting, maar dat Kruibeke nog altijd niet failliet is. Bovendien werden de belastingen ook nog steeds niet verhoogd. Andr? Lardon besloot met te zeggen dat het een carnavalbegroting was en dat zijn fractie ze afkeurde. Bij de stemming stemden naast CD&V ook VLD en Agalev tegen.(F)