Hoogstraatbewoners willen geen fuiven horen en zien

BAZEL. Een afvaardiging van de Hoogstraatbewoners heeft in de Kruibeekse gemeenteraad bij monde van Bert De Vos, de argumenten ter kennis gebracht waarom zij tegen het omvormen van Dancing Van Dijck tot fuifzaal zijn. In hun argumentatie hebben zij de situatie tot op het bot benaderd. Zowat alles wat kan ingebracht worden om een fuifzaal te weren staat op een rij. Reeds eerder werd op de gemeente een petitie binnen gebracht die was getekend door 130  bewoners. Zij zijn zeer bang en protesteren met klem tegen de aankoop door de gemeente van de wijd bekende Dancing Van Dijck.

In de Hoogstraat vrezen ze dat de avond-en nachtrust regelmatig grondig zal verstoord worden. Bij fuiven horen luidruchtige jongeren en lawaaierige bromfietsen en auto's. Ze weten er ook hoe de geluidsisolatie is in de dancing. Nu al is er geluidshinder ofschoon er muziek voor een ouder publiek wordt gebracht.

De bewoners denken ook aan het wildparkeren, overmatig alcoholverbruik, drugs en vechtpartijen en het bijhorend vandalisme met beschadiging aan voortuinen, auto's en andere privegoederen. Zelfs schade aan verkeersborden wordt verwacht. Een fuifzaal zal de straat ook verkeersonveiliger maken. Het ontbreken van openbaar vervoer in de Hoogstraat wordt ook aangegrepen als argument. Ook het ontbreken van voet- en fietspaden en een ondermaatse straatverlichting, zijn volgens de bewoners elementen waarom er niet mag gefuifd worden.


De actievoerders vragen zich ook af of de aankoop van Dancing Van Dijck wel een verantwoorde besteding is van het belastinggeld want het zou toch gaan om een som van een stuk over de 400.000 euro. Daarbij stellen zij de vraag of de gemeente wel een waardebepaling door een professioneel expert heeft laten doen en of het gemeentebestuur wel rekening houdt met de noodzakelijke  aanpassingswerken.


Woordvoerder Bert De Vos legde ook een andere oplossing voor. Er is al sprake van de oprichting van een nieuwe polyvalente zaal op de terreinen aan de Dulpop en de Hoogstraatbewoners willen daar een multifunctionele zaal van maken. Ze kan de overbezetting van de Sporthal en de vraag naar een fuifzaal opvangen.  Het zal nog minder kosten dan de aankoop van Dancing Van Dijck.


Burgemeester en schepenen en de raadsleden hadden aandachtig geluisterd naar Bert De Vos maar niemand gaf een antwoord of commentaar. Toch weten we dat burgemeester Denert, die vindt dat burgers aan het woord laten bij de democratie hoort, Dancing Van Dijck wil aankopen omdat het een goede belegging is. Het gebouw is nu te koop en het is altijd een dancing geweest zodat de bevolking er van op de hoogte is. Toch is er nog geen akkoord met eigenaar Luc Van Dijck. De gemeente is wel verplicht om een fuifaccommodatie te zoeken. Hij denkt zeker niet in eerste instantie om van Van Dijck een fuifzaal te maken, maar wil wel meer gaan naar seniorenwerking in de week. Onder strikte voorwaarden zou er een fuif per maand worden toegelaten. Om de hinder in te beperken wil hij stewards inschakelen. Denert is ook niet te vinden om een fuifzaal ergens in te richten, ver van het dorp langs een autostrade of zo. Dat er ook in de Hoogstraat geen openbaar vervoer komt wordt opgelost door het inleggen van de bekende fuifbussen.(F)