Buur viseert jeugdhuis Den Biel

SINT-GILLIS-WAAS. Jeugdhuis Den Biel heeft het de jongste hard te verduren. Een buurbewoner wil het jeugdhuis weg en is een petitie- en affichecampagne gestart. Als reden haalt de buur geluidsoverlast en vandalisme aan. De politie bevroeg de buurt om de overlast te onderzoeken en er komt een uitgebreid akoestisch onderzoek. De gemeente laat ook weten het jeugdhuis te blijven steunen. 

Jeugdhuis Den Biel is al een paar decennia een vaste waarde bij de jongeren in Sint-Gillis-Waas. In haar jeugdbeleidsplan voorziet de gemeente middelen om jeugdwerk in de gemeente - waaronder het jeugdhuis - financieel, materieel en infrastructureel te ondersteunen. In 2003 kreeg jeugdhuid Den Biel onderdak in de voormalige brandweerkazerne naast de kerk. Omdat dat gebouw niet geschikt was voor de activiteiten van het jeugdhuis werd het afgebroken en vervangen door een nieuwbouw die voldoet al alle wettelijke normen.

Om de relatie met de gemeente en de buurt te onderhouden, is er op regelmatige basis overleg tussen gemeente en het jeugdhuis. Met de buurtbewoners is er jaarlijks overleg.  Tijdens het laatste buurtoverleg kwamen er klachten over geluidsoverlast en vandalisme. Daarop liet burgemeester Audenaert de politie inde buurt een enquête houden om vast te stellen of er effectief overlast is. De resultaten worden op het volgende buurtoverleg aan de buurtbewoners voorgelegd.

"Sinds 1 juni 2006 zijn er bij de politie 41 klachten ingediend met betrekking tot het jeugdhuis.", zegt burgemeester Remi Audenaert. "De meeste klachten kwamen van één buurtbewoner en gaan vooral over nachtlawaai." Naar aanleiding van een klacht deed de milieudienst geluidsmetingen in een bijgebouw dat als garage is ingericht. "Daar werd de geluidsnorm inderdaad overschreden.", geeft Audenaert toe. "Maar het gebouw mag niet als wooninrichting gebruikt worden. Buiten deze ene vaststelling is er geen andere geluidsoverlast vastgesteld."  Omdat de klachten van de buurtbewoner aanhouden, liet Audenaert tijdens de eerste twee weken van augustus verschillende controles uitvoeren om na te gaan of het sluitingsuur werd gerespecteerd. Er kon enkel worden vastgesteld dat de jongeren van jeugdhuis Den Biel zich netjes aan de regels houden, zowel op vlak van sluitingsuur als op vlak van de geluidsnormen. Dat beamen ook de verantwoordelijken van het jeugdhuis. "We willen met alles in orde zijn en zijn ook met alles in orde. We willen niemand tot last zijn.", klinkt het.

Audenaert geeft wel toe dat luidruchtige rokers aan de voordeur of terras voor overlast kunnen zorgen. "Maar dat geldt voor alle horecazaken, niet alleen voor het jeugdhuis."

De gemeente liet eerder dit jaar in het jeugdhuis nieuwe akoestische nooddeuren plaatse. "Geen sinecure", zegt schepen Marita Meul. "Het was niet eenvoudig om een producent te vinden die deuren kon maken die zowel brandveilig als akoestisch afschermend zijn. Maar het is gelukt."  Later dit jaar laat de gemeente op de  parking achteraan het jeugdhuis een extra lichtpunt plaatsen. "En er komt een grootschalig akoestisch onderzoek.", belooft burgemeester Audenaert.

Alle inspanningen ten spijt blijft een naaste buur van het jeugdhuis- die na de opening van het jeugdhuis in de buurt is komen wonen - actief actie voeren tegen het jeugdhuis met een affichecampagne. Bij een handtekeningenactie zou hij enkele tientallen handtekeningen verzameld hebben. "We hebben de politie bij de bewoners van de Kerkstraat een buurtonderzoek laten uitvoeren en daaruit zijn geen noemenswaardige problemen naar voor gekomen.", verduidelijkt Audenaert. "Die buur viseert ook het kleinschalige kampvuurfestival maar dit heeft niets met het jeugdhuis te maken. Bezoekers van dat festival gebruiken enkel de toiletten van het jeugdhuis."

Burgemeester Remi Audenaert en schepen van jeugd Natalie Verelst zijn duidelijk: "We blijven het jeugdhuis ondersteunen en het jeugdhuis blijft waar het is." (mb)

 

 

Lees ook:

Op 15 mei wil JH Den Biel 24 uur open zijn. In die tijd houden ze een dj-contest.SINT-GILLIS-WAAS. Jeugdhuis De Biel gaat op 15 mei de uitdaging aan om 24 uur open te zijn. De marathon begint om...