School Het Laar bedolven onder gedragen schoenen voor natuur

ZWIJNDRECHT. Gemeenschapschool Het Laar heeft de scholenactie "Schoenen recupereren voor natuur in uw buurt", met grandioos succes afgesloten. Kleuters en leerlingen van het basisonderwijs, brachten in de veertiendaagse niet minder dan 1.920 paar gedragen, schoenen samen. De actie werd opgezet door schoenketen Torfs uit Sint-Niklaas die zorgt dat de schoenen worden gerecycleerd en niet op de afvalberg terecht komen. Ook Natuurpunt is een drijvende kracht achter het project, dat reeds een drietal jaren bestaat. De financi? opbrengst van de actie, 2,5 euro per kg schoeisel, gaat naar Natuurpunt. De actie in Zwijndrecht gebeurde in samenwerking met Natuurpunt Zuid-Waasland ten voordele van het reservaat Astgemete-Moervaartmeersen te Sinaai.

Dat school Het Laar in het project stapte, werd ingegeven door Sven uit het 6de leerjaar, wiens mama bij Schoenen Torfs werkte.  Torfs heeft in ons land 39 winkels. De Directie en het schoolteam, aarzelde niet om een actie op te zetten van 17 tot 28 januari. Het Laar is immers een groene, gezonde en milieubewuste school.
De kinderen brachten massaal gedragen schoenen mee en in de klas werden lessen gegeven rond het thema "Schoenen" en de kleuterleidsters werkten er een heus project rond uit. Het enthousiasme was groot en de klassen namen het tegen elkaar op want wie het meeste paar schoenen verzamelde, kreeg een uitstap aangeboden naar de Moervaartmeersen waar met een gids het gebied wordt verkend.


Vrijdagvoormiddag werd onder leiding van de juffen Wendy en Christel, de eindapotheose gehouden in aanwezigheid van de ganse schoolbevolking van 361 kinderen. Het werd wel een bijzondere gebeurtenis want dit afsluitmoment kreeg de naam van "Gekke Schoenendag". Zowel leerlingen als leerkrachten hadden speciaal kleurrijk versierde schoenen aangetrokken. Een meisje had zelfs 'schoendozen' aan de voeten.


Alle verzamelde schoenen zaten in een tientallen zakken die door Schoenen Torfs waren ter beschikking gesteld. Na het afleveren van het laatste paar schoenen konden de totaalcijfers op het bord worden geschreven en de ludieke proclamatie begon.  Dat was enorm spannend omdat de klassen niet wisten van elkaar wie er nu meest schoenen zou hebben samen gebracht. Tromgeroffel kondigde de klasresultaten aan. Enkele van de oudste leerlingen vormden de jury. De winnaars werden de jongens en meisjes van het 4de leerjaar. Zij hadden maar liefst 471 paar gedragen schoenen samengebracht. In de top drie stonden verder het 5de met 406 en het 3de kleuterklasje met 290. De 41 leerlingen van het winnende studiejaar kregen elk een muismatje van Natuurpunt, om bij hun computer te leggen. Plus hun uitstap naar Sinaai. De kleuters werden beloond met een reisje naar Waasmunster -Heide. De jury meldde dan onder luid applaus dat er in totaal 1.920 paar  in de zakken zaten.


Een vrachtwagen van Schoenen Torfs kwam de zakken opladen en bracht ze naar Mechelen waar de schoenen zullen worden behandeld en daarna een nieuwe bestemming zullen krijgen. (F)