De kerncentrale van Doel in 2004
Niettegenstaande de concurrentie die er na de liberalisering en effectieve marktwerking kwam en waardoor sedert 1 juli 2004 de klanten in de Europese Unie vrij hun leverancier mogen kiezen, kijkt Electrabel nog steeds op een groei binnen Europa. Voor Electrabel blijft het anderzijds ook een grote ambitie om energie te leveren op een veilige, economische en milieubewuste manier.
Om de ambitie waar te maken moeten er heel wat investering blijven gebeuren in de productie. In de Benelux gaat er geld naar het plaatsen van windmolens zoals nu bij BASF Antwerpen waar 28 molens zullen komen. Ook voor Hoogstraten is er een vergunning. Volgens directeur Bens is het ook belangrijk om de steenkoolcentrales om te vormen voor net gebruik van biomassa. Hij noemde het zelfs beter dan windmolens maar niet zo spectaculair.
Ook in Frankrijk langs de Rhône zijn er investeringen voor o.a. windmolenparken. Dat is trouwens ook zo voor Portugal en Spanje waar meer plaats is en waar men gauw spreekt van een paar 100 windmolens. In Polen investeert Electrabel in biomassa en verder wordt ook geïnvesteerd in Duitsland, Hongarije en Italië waar al lang voet aan grond werd gezet. Er gebeurt dus heel wat bij Electrabel.
In het voorbij 2004 heeft Electrabel in eigen land de nieuwe prijzen moeten lanceren voor alle vrije klanten en er kwamen voordelige formules op maat uit. De gasramp in Gellingen trof ook 3 medewerkers van Electrabel.
De intensieve investeringen bleven niet uit om in Doel een hoogstaand en milieuvriendelijk productiepark uit te bouwen. De CO2 -uitstoot wordt beperkt in alle sectoren die bij de productie horen. De productiecapaciteit is gedaald van 96 % in 2003 naar nog 75 % in 2004. Eigenlijk heeft de Kerncentrale van Doel in 2004 toch zoveel elektriciteit geproduceerd dat het voldoende zou zijn voor 6.480.000 gezinnen!
Het jaar 2004 zal ook geboekt worden als het jaar van de vervanging van de stoomgeneratoren in Doel 2. Dat kon als een wereldrecord worden omschreven omdat het zo succesvol verliep en volledig volgens planning. Er deden zich geen arbeidsongevallen voor en geen stralingsincidenten. Doel 2 werkt nu op verhoogd vermogen en is klaar voor nog eens 30 jaar werking. In 2005 moet er nog wel een opvolging zijn en nazorg, vooral dan voor de administratieve dossiers, vergunningen en rapporten.
Kerncentrale Doel wordt ook geïnspecteerd door WANO of de World Association of Nuclear Operators, een vereniging waarvan de vorige directeur van Doel, Luc Mampaey, nu de directeur-generaal is. Zij onderzoeken waar de site van KCD kan verbeterd worden of kan groeien. Er komt dan een actieplan bij een opvolgingsaudit. In december 2004 werd gedurende een week ge?valueerd en alles was in orde. Er komt weer een inspectie in maart 2006 om te kijken of Doel mee is met de meest moderne evoluties.
Op het vlak van de veiligheid waren er in totaal 8 noodplanoefeningen in de Kerncentrale. Drie daarvan waren interne oefeningen en drie "severe accident"-oefeningen met bedrijven. Verder naar de buitenwereld toe was er ook 1 grote oefening met de overheid waar brandweer en Civiele bescherming bij betrokken waren en 1 oefening verliep met de betrokken politiediensten. Dat alles in de hoop dat het nooit realiteit wordt!
Directeur Bens was ook bijzonder fier op de vaststelling dat er bij de werknemers van Electrabel, in 2004 slechts 1 werkongeval te noteren viel. Hij zei dat er zal geprobeerd worden om volledig ongevalvrij te kunnen werken. In 2003 waren er 2 ongevallen, 6 in 2002. Tien jaar geleden werden 23 werkongevallen genoteerd. Bij de firma's echter die voor de kerncentrale werken, de zogeheten 'contractors', waren er vorig jaar 14 ongevallen. Het is dus een opdracht voor 2005 om ook op dat vlak de veiligheid door te drijven.(F)