Bruno Stevenheydens wil Brits Monument laten staan

DOEL/BEVEREN. Raadslid Stevenheydens heeft in de jongste gemeenteraad het gebeuren rond de verplaatsing van het Brits Monument van Doel, in een uitgebreid kader geplaatst en daaruit moet blijken dat het monument best daar kan blijven staan, in het zicht van het haventje.

Hij vertelde ook de voorgeschiedenis waarin hij concrete feiten naar voor bracht. Via een brief van 23 juni 2009 aan de betrokkenen van de jaarlijkse herdenking aan het Brits monument maakte het college haar beslissing (van 15/6/2009) bekend  om geen viering meer te organiseren aan het Brits monument in Doel. Als reden voerde men aan zoals het in de brief bamens het college stond: "onderbreken van officiële sprekers door plaatselijke actievoerders in 2008". In één adem besliste het college ook om een zoektocht naar een nieuwe locatie voor het monument te starten.
Bruno Stevenheydens: "Volgens het college was de herdenking in 2008 verstoord geweest. Nochtans is daar in persartikels e.d. niets over terug te vinden. Navraag bij verschillende getuigen leert me dat één iemand ‘boe’ heeft geroepen. Het college tilde daar blijkbaar zo zwaar aan dat men gedurende 49 weken niets deed en plots drie weken voor de jaarlijkse herdenking beslist om geen herdenking te organiseren omwille van ‘boe’. Als gebrek aan moed aan diegenen die destijds hun leven hebben gegeven kan dit tellen! De beslissing van 15 juni 2009 en de laattijdige bekendmaking via de brief slechts 2 weken voor de jaarlijkse herdenking, getuigde van een bijzonder slechte houding tegenover binnenlandse en buitenlandse oud-strijdersorganisaties. De beslissing van het college had ook een averechts effect."
De herdenking werd zowel in 2009 als 2010 verder gezet zonder de gemeente en zonder de financiële en logistieke steun van zowel AXIS als het gemeentebestuur. Enkel de vlaggenmasten werden door de gemeente een week voor de herdenking van 2010 geplaatst.

Zowel in 2009 als nu verwijst het college naar het overleg met de Beverse vredesbeweging AXIS, gebouwd op CD&V-politici  en uiteraard de niet-politieke leden/medewerkers van deze organisatie.omtrent de genomen beslissingen. Het behoort tot de doelstellingen van AXIS om alle vredesherdenkingen in alle deelgemeenten van Beveren te ondersteunen. Jaarlijks krijgt het daar ook subsidies van de gemeente voor. Het niet ondersteunen van de jaarlijkse herdenking aan het Brits monument in Doel is onfatsoenlijk en discriminerend.

De voorbije twee jaar werd een beschermingscomité opgericht om zowel het monument in Doel blijvend als erfgoed te beschermen als de herdenking jaarlijks te organiseren. Na initiatief van deze organisatie heeft Ruimte en Erfgoed – Afdeling Oost-Vlaanderen vorig jaar een inhoudelijk beschermingsdossier opgemaakt waarover de bevoegde Vlaamse minister nog een beslissing dient te nemen.

"Ik heb het ganse dossier ter voorbereiding van de collegebeslissing van 7 februari 2011 doorgenomen en stel vast dat men met deze beschermingsprocedure geen rekening houdt", aldus Stevenheydens, "Er is de prijsaanvraag en de beslissing van het college het werk te gunnen voor 34 109 euro.  Er is de minimale zoektocht naar een locatie geweest.  Er is contact opgenomen met Monumenten en Landschap omdat men het monument op minder dan 50 meter van de kerk van Prosperpolder wil plaatsen.   Er is een bouwaanvraag ingediend op 10 februari bij de provincie maar er is geen contact geweest omtrent het vorig jaar opgestarte beschermingsdossier. De gemeentediensten die het dossier hebben voorbereid hebben geen contact gehad met Ruimte en Erfgoed afdeling Oost-Vlaanderen of Brussel en ook niet met het kabinet van de bevoegde minister die deze beschermingsaanvraag dient te beoordelen. De beslissing van 7 februari dit jaar, om het monument effectief en vrij spoedig te verplaatsen getuigt van bijzonder slechte wil tegenover de jaarlijkse herdenking."

 Op 10 februari werd het dossier van de bouwaanvraag overgemaakt aan de provincie. De deputatie heeft maximum 135 dagen vooraleer een oordeel te vellen. Gezien de locatie op minder dan 50 meter van de kerk, is er een openbaar onderzoek nodig. In een periode van maximum 135 dagen dient er een beslissing te komen, bovenop de 135 dagen zijn er nog de 30 dagen om de beslissing uit te hangen.

Stvenheydens: "Wie kan tellen weet dat de goedkeuring van de deputatie ofwel ‘enkele weken voor ofwel ‘tot enkele weken na’ de datum van de jaarlijkse herdenking zal vallen. Dus in het kader van de jaarlijkse herdenking zitten we met een patstelling: Geraakt het monument niet verplaatst dan zal de herdenking in Doel doorgaan. Georganiseerd door het beschermingscomité en waarschijnlijk geboycot door het gemeentebestuur. Als het college in haar opzet slaagt dan verplaatst men het monument nog voor de 1ste zondag van juli. In een persartikel had ik gelezen dat het gemeentebestuur de herdenking dan zal organiseren."

Een patstelling die men volgens het raadslid zelf gezocht heeft en die op wolkjes werd gezet door 2 jaar terug de jaarlijkse herdenking af te blazen omwille van een zogenaamd protest een jaar eerder, door vervolgens vast te stellen dat de herdenking ook zonder de gemeente kan door gaan en een succes is, door vervolgens de herdenking van de voorbije 2 jaar zowel via de gemeente of AXIS niet te willen subsidiëren en tenslotte door dit jaar het monument toevallig rond de datum van de jaarlijkse herdenking te willen verplaatsen.

"Dit heeft niets met goed bestuur te maken, integendeel, heel deze handelswijze is zo kinderachtig en valt diep te betreuren. Onze gemeente leidt hierdoor gezichtsverlies niet in het minst bij binnenlandse als buitenlandse oud-strijdersorganisaties.  In Groot-Brittannië waar men ondertussen ook op de hoogte is spreekt met over heiligschennis. Samenvattend kan ik stellen dat het verplaatsen van het monument een onnodige provocatie is. Als men de herdenking aan het monument een warm hart toedraagt dan is er maar één oplossing en dat is af zien van de verplaatsing en gezamenlijk - gemeente en beschermingscomité - de jaarlijkse herdenking organiseren.".

Het Brits monument verplaatsen is voorbarig en onnodig en volgens Bruno Stevenheydens stelt dat Burgemeester Van de Vijver het dorp Doel dient te verdwijnen, nochtans is daar nog steeds geen wettelijke beslissing over genomen, het RUP is er nog niet. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. N-VA Beveren reageert verbaasd op de afbraak van het Brits monument op maandag 28 maart 2011. Tegelijk geeft de partij toe dat, volgens de plannen van de Vlaamse regering voor de uitbouw...

DOEL. Op 20 maart werd Hilde Van Cauteren aangesteld als derde dorpsdichter van Doel. Bij haar aanstelling beloofde Van Cauteren om op elke gebeurtenis in Doel te reageren met poëzie. Ze houdt...

DOEL. Het Brits monument daar eergisteren in alle stilte en vroegte werd afgebroken, is naar verluid zwaar beschadigd. Dat meldt actiegroep Doel 2020. "Uit foto's blijkt dat er grote middelen werd...

DOEL. Het monument dat de Britse soldaten eerde die in de Tweede Wereldoorlog in Doel sneuvelden, is nu zelf gesneuveld. Vanuit Doel beschermden Britse troepen Antwerpen tegen Duitse V1- en...

BEVEREN/DOEL. Gemeenteraadslid Bruno Stevenheydens had in de collegenotulen van 7 februari de beslissing opgemerkt van het college op om het Brits monument op de Scheldedijk in Doel te verplaatsen...

DOEL. Doel 2020 heeft vernomen dat het college van Burgemeester en schepenen het Brits monument op de Scheldedijk in Doel laten weghalen. Dat bleek uit een collegeverslag van 7 februari. Het...