Lokeren viert eeuwelinge Martha Raes, over-overgrootmoeder in vijfgeslacht

LOKEREN. Maandag 28 februari 2011 was het feest in het OCMW woon- en zorgcentrum Ter Durme. Eén van de bewoners, Martha Raes, is 100 jaar geworden. Eigenlijk was zij reeds verjaard op 26 februari, en op die datum vond ook al een uitgebreid familiefeest plaats, met vele aanwezigen aangezien het op die zaterdag voor iedereen gemakkelijker was om zich daarvoor vrij te maken. Maar ook het Lokers stadsbestuur en OCMW wilden officieel een gepaste hulde brengen aan de eeuwelinge, en dat gebeurde dus op 28 februari, in aanwezigheid van o.a. Luc De Block (OCMW-voorzitter), Daniël Van Avermaet (OCMW-secretaris), Marc Van Hoecke (lid van het Vast Bureau van het OCMW), Filip Anthuenis (burgemeester), Jerome Van Doorslaer (schepen van o.a. sport, feestelijkheden en personeelszaken), en Annie Van Daele (schepen van bevolking, burgerlijke stand enz).

Martha Raes had slechts een klein beetje steun nodig, om aan de arm van een zorgzame OCMW-medewerkster vanuit haar kamer naar de feestruimte te stappen. Bij zijn verwelkoming toonde Luc De Block zich bijzonder verheugd dat een residente van WZC Ter Durme als eeuwelinge kon gevierd worden, "toch nog altijd geen alledaagse gebeurtenis", aldus de voorzitter. Hij hoopte dat Martha Raes nog heel wat gelukkige jaren in het rusthuis mag doormaken.
Ook schepen Annie Van Daele feliciteerde de jarige, en vertelde dat in Lokeren momenteel 7 inwoners de kaap van de 100 jaren overschreden hebben. "Niet toevallig allemaal vrouwen, want dat is echt het sterke geslacht", voegde zij eraan toe. In het kort schetste de schepen ook de levensloop van de honderdjarige.

levensherhaal van een eeuw

Martha Raes werd geboren te Belsele op 26 februari 2011. Toen ze 11 jaar was overleed haar vader. Na de schooltijd ging ze als stikster werken bij een breigoedfirma in Sint-Niklaas. Daar leerde ze Julien Vermeulen kennen, die werkzaam was in een fietsenwinkel rechtover de breigoedfirma. Hun huwelijksfeest werd in 1932 gevierd bij Martha thuis onder de notelaar. Ze kwamen naar Lokeren wonen en kregen 3 kinderen: 1 zoon en 2 dochters.
Toen echtgenoot Julien 13 jaar geleden overleed, brak voor Marha een moeilijke periode aan. Maar, ook al kreeg ze inbrekers over de vloer, toch wou ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in haar woning in de Sterrestraat. Dat hield ze vol tot haar 95ste, waarna ze een nieuwe thuis vond in Woonzorgcentrum Ter Durme.

vijfgeslacht

Na de kinderen en kleinkinderen kwamen er 14 achterkleinkinderen. Vermeldenswaard is zeker, dat Martha er sinds kort ook nog een achter-achterkleinkind bij kreeg, wat dus betekent dat zij 'aan het hoofd staat' van een vijfgeslacht.

Koninklijke felicitaties en Gulden Boek

Martha Raes kreeg nog een foto overhandigd van koning Albert en koningin Paola, met felicitaties vanwege het koningspaar.
Bij speciale gelegenheden is het in Lokeren ook de gewoonte dat het Gulden Boek op het stadhuis ondertekend wordt. Burgemeester Anthuenis kwam evenwel vertellen dat hij het de honderdjarige niet wou aandoen, zich te moeten verplaatsen naar het stadhuis. En dus bracht hij dat Gulden Boek mee naar WZC Ter Durme, om het daar ter plaatse te laten ondertekenen.

Woonzorgcentrum Ter Durme nodigde vervolgens uit tot een receptie, inclusief muzikale begeleiding. Voor de medebewoners van het rusthuis volgde een feestelijk middagmaal. (jdw)

 

 

Lees ook:

TEMSE. In de gemeente gingen drie eeuwelingen het jaar 2010 in. Dat zijn de oud-schipper Gregoire De Roeck uit Steendorp, geboren op 21 december 1906 die nog thuis woont in deb Hospitaalstraat....